La spital, după ce a consumat ciuperci. Recomandările medicilor

1957

O femeie de 54 de ani, din județul Gorj, a ajuns de urgență la spital, după ce a consumat ciuperci. Pacienta a primit îngrijiri la UPU, apoi a fost transferată la secția de gastroenterologie. Ciupercile adunate la întâmplare sau cumpărate de la persoane particulare pot produce intoxicații grave, avertizează medicii.

Intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar operativitatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului pot contribui la salvarea vieții bolnavului.
„Având în vedere riscurile pe care le presupune intoxicația cu ciuperci, există o singură măsura de a le evita: să fie consumate doar ciupercile care provin din crescătorii specializate și comercializate în magazine și de producători autorizați care beneficiază de aviz sanitar”, spun specialiștii Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu.
Simptomele care anunță intoxicația apar după câteva minute, după 3-6 ore sau chiar mai mult.
„În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diaree, transpiraţia excesivă. După 6 ore – bolnavul poate acuza cefalee, ameţeală, agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce pot cauza decesul persoanei afectate”, a precizat dr. Cornoiu Cristina, medic specialist medicină de familie în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.
După ploile din ultimele zile, pădurile din județ sunt pline de ciuperci.
„Având în vedere faptul că după perioadele de caniculă revin ploile, este foarte probabil să existe o abundență de ciuperci în păduri, iar consumatorii trebuie să fie atenţi, pentru că există multe mutaţii ale ciupercilor, care chiar dacă erau cunoscute ca bune pot să fi suferit în timp mutaţii genetice şi să devină periculoase pentru sănătate. Mai mult, din cauza precipitaţiilor abundente, sporii ciupercilor otrăvitoare pot ajunge pe ciupercile comestibile şi rămân lipiţi pe ele chiar şi în urma spălării. Inclusiv culegătorii care pretind că sunt buni cunoscători ai speciilor de ciuperci recunosc că, la o atentă examinare a ciupercilor culese, nu mai au siguranța că acestea sunt comestibile, cu atât mai mult cu cât acestea pot fi însămânțate cu sporii ciupercilor otrăvitoare sau pot suferi mutații genetice, respectiv pot acumula o cantitate mare de toxine din cauza căldurii excesive sau îmbătrânirii acestora”, a mai precizat medicul Cornoiu.
Pentru prevenirea intoxicației cu ciuperci, medicii recomandă respectarea următoarelor reguli:
– ciupercile pe care nu le cunoaștem sau care provoacă suspiciune nu vor fi consumate sau degustate;
– nu trebuie să procurăm ciuperci de pe marginea drumurilor, de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate;
– nu se vor colecta ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti. Ciupercile acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile;
– nu vor fi implicaţi în procesul de colectare copiii;
– se va limita consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor;
– se vor alege ciupercile culese înainte de preparare.
Tratamentul intoxicaţiei cu ciuperci se face în funcţie de durata perioadei de incubaţie. Primul ajutor vizează internarea de urgenţă pentru ameliorarea dezechilibrelor biologice grave (hidro-electrolitice, acido-bazice) care periclitează viaţa celui otrăvit.
Unele ciuperci pot căpăta proprietăți toxice, fiind consumate în combinaţie cu alcoolul.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here