La ridicarea bisericii din Siteşti-Novaci nevoile şi nevoinţele sunt încă mari

296

DSCN5030Biserica cu hramul “Sfântului Nicodim de la Tismana”, din satul Siteşti, oraşul Novaci a fost sfinţită de ÎPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, cu zece ani în urmă, şi este încă la roşu! Într-o bună zi, prietenul Teodor Dădălău m-a ispitit cu o deplasare surpriză.

Aveam să aflu, la faţa locului, câte ceva din istoria viitorului locaş de cult.

Visul lui Ion Fumărelu

Cu ani în urmă, novăceanul Ion Fumărelu, ce locuieşte cu doamna sa şi cu nepoţii din partea feciorilor, în satul Siteşti, ce aparţine de oraşul Novaci, nu se simţea prea bine cu sănătatea. Într-o noapte, omul cu frica de Dumnezeu Ion Fumărelu, între altele epitrop al vechii Biserici, cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, sărbătorită pe 21 noiembrie, a avut un vis în care i-a apărut chiar Maica Domnului. Omul a rămas cu credinţa că a fost un semn dumnezeiesc. Oricum, biserica satului era acolo, parcă, de când lumea. Oamenii bătrâni ai satului Siteşti nu-şi mai aduceau aminte de când datează, ci doar că ultima renovare avusese loc prin anul 1921. Doar Preotul paroh Constantin Popescu, de la Parohia Pociovaliştea, are date să susţină că biserica din Siteşti e tare veche şi datează din anul 1890. Satul Siteşti, care are numai vreo sută de familii, a avut cinstea să-i aibă ca oaspeţi, cu zece ani în DSCN5028urmă, pe Înalt Prea Sfântul Teofan, Mitropolitul Olteniei, care a ţinut slujba de sfinţire a punerii pietrei de temelie, însoţit de un sobor alcătuit din 30 de preoţi şi diaconi ai Arhiepiscopiei Craiovei. A ţinut o predică şi un părinte profesor universitar doctor decan al facultăţii de Teologie din Sibiu, al cărui nume le scapă sătenilor.

Ctitor şi ajutoare de ctitor

De vorbit, la punerea pietrei de temelie, au mai vorbit şi săteni, reprezentanţi ai autorităţilor locale. O cuvântare pe sufletul oamenilor a ţinut şi venerabilul ing. Gheorghe Cuciuliga, acum de 86 ani, care-a făcut apel la organele locale şi la Înalţii Prelaţi bisericeşti să dea un sprijin material sau sub alte forme ctitoriei. Pornită din visul lui Ion Fumărelu şi din zbaterile sale. L-am putea acredita pe Ion Fumărelu drept ctitor, dar se codeşte şi se jenează. El a contribuit cel mai mult, dar nu vrea să fie considerat ctitor. Aşa cum a sprijinit lucrarea şi fiul său Ion Dinel Fumărelu, care sponsorizează comunitatea cu cele cuvenite sărbătorilor Crăciunului în fiecare decembrie.

Contribuţia Mitropoliei Oltenia o aşteaptă pe a Consiliului Judeţean Gorj!

Cu zece ani în urmă, ca semn al trecerii sale prin Siteşti, ÎPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, la acea dată, a impresionat nu numai prin slujba şi predica ţinute cu o forţă duhovnicească impresionantă, dar şi prin dania de 5.000.000 lei. Din buzunarul propriu al ÎPS Teofan. Sumă frumuşică în urmă cu zece ani. „Ce-i drept, susţine Ion Fumărelu, Mitropolia Olteniei ne-a mai ajutat cu 500 milioane de lei. Dar noi am cheltuit miliarde de lei”. La alegerile din 2008, ne-au mai promis sprijin şi candidaţii la primăria oraşului Novaci, mai afirmă Ion Fumărelu. El crede că dacă ar fi ieşit primar Gheorghe Porumbel, cum trăgeau nădejde, i-ar fi susţinut. Actualul primar al Novaciului, Pantelimon Todea, nici nu-i primeşte să stea de vorbă cu ei. La preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, s-au gândit să apeleze dar încă nu au făcut-o. În anul de criză 2011, oamenii din Siteşti şi Ion Fumărelu s-au jenat să ceară ajutor şi nu ştiu cum s-o facă.

Alţi sponsori, alte suflete mari

Se zice că, de câte ori a fost nevoie de transport, săritorul consilier parohial Anghel Rădoi le-a sărit în ajutor. La fel, Gică Leuştean împreună cu fiul său au sponsorizat construcţia noii biserici aflată în lucru cu o sumă consistentă. La acest capitol au mai contribuit cu diverse sume şi familia Cristian Stănişel, din Târgu-Jiu, sau familia ing. Emil Marin din Siteşti. Bani nu mulţi s-au mai primit de la familiile Costel Troi, Costel Creţoiu, Mituţa şi Gheorghe Ionel. Chiar dacă Gheorghiţa Stăncioi este mamă a şapte-opt copii s-a lăsat, poate, de multe ori fără bani de pâine şi a dăruit câte-o sumă, cât de mică, fondului de construire a bisericii. Şi totul dintr-o pensie de fost minier în Valea Jiului a soţului său. La fel, Ion Fumărelu aduce mulţumiri locuitorilor de pe Valea Novacilor, consătenii ing. Cuţuliga, pentru sprijinul acordat – de 40 de milioane de lei – la realizarea scocurilor şi jgheaburilor. Tabla de cupru a fost cea mai scumpă. La acoperiş au fost nevoie de lemne, mult ciment şi tabla în valoare de peste 1,2 miliarde de lei.

De la Dumnezeu mult, de la fiecare sătean după puteri

Enoriaşii din Siteşti au participat, de la mic la mare, cu muncă fizică şi cu bani. Şi fiecare familie a contribuit cu mese, ori de câte ori a fost nevoie,pentru meseriaşii aduşi de la Bistriţa-Năsăud. Toată lucrarea a fost făcută şi ridicată de năsăudenii – câte şapte-opt la număr – în serii de câte o lună de zile, pe timpul verii, în fiecare din ultimii zece ani. Cazarea au avut-o acasă la familia Fumărelu. După ce anul trecut s-au făcut bolţile şi s-a ridicat acoperişul din tablă de cupru, scumpă nu-i vorbă, anul acesta s-a ajuns la un moment mai critic. Nu mai sunt bani şi nu s-a reuşit decât realizarea instalaţiei electrice. Specialiştii năsăudeni au mai fost sprijiniţi de doi mari meseriaşi localnici, Gheorghe Manta şi Costel Creţoiu, două „mâini drepte” ale lui Ion Fumărelu. Cei doi fiind şi consilieri parohiali.

Crucile de pe turle după modelul Catedralei din Severin

Aşa le croieşte Dumnezeu pe toate, zice Ion Fumărelu, încât ne-am ales cu nişte cruci pe ambele turle ale bisericii cum nu ne-am închipuit. Au fost confecţionate la Şantierele Navale Drobeta Turnu Severin. La fel ca alte cruci fabricate acolo pentru Catedrala ce se construieşte în centrul municipiului Drobeta Turnu Severin. Primite gratuit din partea ing. Ion Colceag, enoriaş şi el al Parohiei Pociovaliştea, sponsor împreună cu directoarea Şantierelor Navale de acolo cu aproximativ 80 de milioane de lei. Sfătosul Ion Fumărelu ne-ar mai fi spus multe nume ce au sprijinit ridicarea Bisericii Siteşti, cu hramul „Sfântului Nicodim de la Tismana”, cu bani şi cu mese pentru lucrători. Familii precum Gheorghe Costree, Vasile Burlica şi Sever Chisăliţă sunt săritoare totdeauna când se apelează la ele. Nici nu sunt sigur că n-am uitat vreuna dintre acestea. Cu gesturi simple şi numeroase. Întru ridicarea unei noi Case a Domnului. Voi fi iertat, sper, pentru că Dumnezeu e Sus. Şi le vede pe toate.

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here