La recensământ – Gorjenii cu familii în străinătate au 6 fişe de completat

211

pe centruRecensământul populaţiei şi al locuinţelor va debuta în luna octombrie şi în judeţul nostru. Principalul organizator la nivelul judeţului Gorj a recensământului este Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS), instituţie care este şi metodologul nr. 1 al lucrărilor. Perioada de recenzare este 22-31 octombrie a.c.

La recensământul populaţiei şi al locuinţelor, care se va desfăşura luna viitoare, gorjenii vor răspunde la trei chestionare. Unul face referire la persoană (P), altul la forma de proprietate şi la dotarea locuinţei (LC), iar al treilea este cel referitor la „gospodărie” (G) şi vizează componenţa familiei (sau a familiilor) dintr-un imobil. „Pe lângă cele trei chestionare obligatorii, cei care au rude plecate de acasă şi care au luat drumul străinătăţii vor mai completa, în funcţie de diferitele cazuri, alte trei chestionare. Unul dintre acestea se referă la persoanele plecate pentru o perioadă îndelungată” (de peste un an) din localitate sau din ţară. Chestionarul trebuie să fie completat de capul familiei, care trebuie să indice mai întâi gradul de rudenie cu cel lipsă de la domiciliu şi, de asemenea, trebuie precizate şi aspectele privind ţara, oraşul unde locuieşte în prezent cel înstrăinat şi starea civilă legală, cu variantele de completare căsătorit, necăsătorit, divorţat sau văduv. Tot în chestionarele suplimentare pentru cei care au rude plecate în afara ţării, mai sunt cerute cetăţenia, nivelul de educaţie şi etnia acestora”, a declarat Gheorghe Popescu, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Gorj.

Încep şi instruirile

Potrivit şefului DJS Gorj, înscrierile la primării ale personalului de recensământ s-au făcut până la 15 septembrie, iar acum va avea loc selectarea personalului pentru instruire. „Selecţia personalului de recensământ se face pe baza susţinerii unui test privind întocmirea corectă a formularelor de bază pentru recensământ. Instruirea se va face pe serii, câte două zile pe serie, cu câte o sută de persoane, urmând ca să înceapă de săptămâna viitoare”, a mai spus Gheorghe Popescu. Instruirile se vor face în Târgu-Jiu, Motru, Bumbeşti-Jiu, Novaci, Rovinari, Târgu-Cărbuneşti, Tismana, Turceni, Hurezani şi Mătăsari.

209 cetăţeni de rezervă

Conform lui Popescu, la nivelul judeţului vor fi 1.773 de sectoare cu tot atâţia recenzori, 244 de recenzori şefi pentru tot atâtea secţii de recenzare, şi patru şefi de circumscripţii care vor fi la Târgu-Jiu: „La nivelul fiecărei primării va exista şi un coordonator în persoana secretarului de primărie. În întreaga activitate de recenzare vor fi antrenaţi 2.091 de persoane, cărora li se mai adaugă alţi 209 cetăţeni ce vor fi ţinuţi de rezervă, pentru situaţii excepţionale. Indemnizaţia personalului de recensământ este de 50 de lei brut pe zi”.

Informaţii de la preot

Gorjenii care absentează temporar de acasă în perioada recensământului nu trebuie să îşi facă griji că nu vor figura în evidenţe. Recenzorii vor putea apela pentru a obţine informaţii despre cei care nu sunt acasă, la preotul din localitate, la primărie sau la vecini, conform unei hotărâri de guvern care reglementează modul de organizare a recensământului. În cadrul procesului de recensământ, vor fi culese date pentru a studia fenomenul îmbătrânirii populaţiei, caracteristici geografice, de migraţie internă şi internaţională, caracteristici educaţionale, etnoculturale şi economice ale persoanelor, ale gospodăriilor. Recensământul locuinţelor va înregistra şi date despre toate clădirile de locuit, despre clădirile cu altă destinaţie în care se află locuinţe, precum şi despre unităţile de locuit în comun. Ultimul recensământ a fost efectuat în România în anul 2002.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here