La Peştişani – Bâlciul de Sân’ Petru, un eşec fără curent electric

332

„Lume multă, oameni puţini”, vorba pedagogului Puiu lu’ Tică Tanu, la tradiţionalul bâlci de Sfântul Petru din Nucetul localităţii Peştişani. Au fost de toate, mărfuri de toate felurile. Unele de mai bună, altele de proastă calitate. Aglomeraţia mare n-a condus la vânzări pe măsură, simţindu-se destul de limpede efectele crizei. Oamenii sunt sărăciţi, adică nu au bani.

O afacere proastă, din vina Primăriei!
La primele ore ale dimineţii de vineri, 29 iunie, Vasile Fuiorea mergea cu paşi grăbiţi spre bâlciul din Nucet. Anul trecut, în 2011, Primăria Peştişani s-a ales cu 80 de milioane în lei vechi. Nu era singurul funcţionar al primăriei ce s-a deplasat „pe teren” pentru încasări şi buna funcţionare a târgului cu de toate. Mai spre seară l-am întâlnit şi pe Nicolae Nicolcioiu, încă pe post de consilier local dar şi de şef al Comisiei pentru relaţii europene. Evident, ca să afli dedesubturile afacerii ce ar fi putut aduce bani buni şi aşa falimentarei primării trebuie să-i asculţi pe alţii. Omul de afaceri Dumitru Sprâncenatu, zis şi Tică Mac, ne-a povestit cum închirierea terenurilor pentru standuri, tarabe ori terase şi restaurante s-au da pe ochi frumoşi. Şi nu prin licitaţie transparentă, publică. Aşa se face că omul de afaceri Marcel Diaconescu, din Arcani, a luat o suprafaţă imensă, de vreo 2.000mp se pare, pe care a subînchiriat-o apoi altora interesaţi. Tranzacţie efectuată pe vremea fostului primar Florin Pavel, aflat în arestul IJP Gorj pentru 29 de zile.  Şi în loc să crească veniturile Primăriei Peştişani, au beneficiat alţii mai isteţi. Aşa cum este descurcăreţul Marcel Diaconescu, proprietar al restaurantului „La Marcel” din Arcani şi al unei păstrăvării cu marfă de calitate şi vad bun. La propunerea unor consilieri locali, actualul viceprimar, Pantelimon Tivig, promite că de la anul, deci din 2013, oamenii de afaceri şi firmele din Peştişani vor putea închiria terenuri în Bâlciul din Nucet, cu o lună înainte, iar ce va rămâne ar urma să fie licitat de firme de prin alte părţi.

Incendiu la tabloul electric, întuneric după lăsarea nopţii
Pentru racordarea comercianţilor la curent electric s-a apelat la o firmă privată neserioasă. Şi incapabilă să asigure condiţiile tehnice necesare. S-a tras curentul, s-au distribuit legături electrice la beneficiarii pentru două-trei zile, cât a ţinut bâlciul, dar la racordare s-a produs un scurtcircuit şi tabloul electric a luat foc. În aceste condiţii, bâlciul a rămas aproape pe întuneric. Cu excepţia unora mai dotaţi financiar şi posesori de grupuri electrogene. Care alimentau numai firmele respective, firesc.

Bomboane şi alviţe marca Mutu
Unul dintre cele mai dragi personaje ale copilăriei mele este cunoscut sub numele de Mutu. Omul nu poate vorbi, dar face nişte bomboane roşii, din zahăr topit probabil, cu sâmburi de nucă ce-mi plac şi astăzi. Vineri, am luat două pungi de şase lei. Lui Mutu, care demonstrează că poţi câştiga un ban şi muncind cinstit, i s-a părut că deşi plătisem două pungi aş fi plecat numai cu una. Ei bine, Mutu m-a tras de mână ca să-mi dea de-nţeles că mai trebuie să iau încă o pungă. I-am arătat, totuşi, că aveam două pungi cu delicioasele bomboane cu sâmburi de nucă. S-a liniştit. Câţi comercianţi ar fi procedat ca Mutu?
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here