La Peştera Polovragi, încă se caută comori

292

Peştera Polovragi, numită printre altele peştera lui Zamolxis sau Peştera lui Pahomie este situată pe malul stâng al Olteţului. Însă ceea ce o face specială sunt legendele care tăinuiesc asupra locului. Zvonurile despre comorile dacice ascunse în Polovragi au atras sumedenie de răuvoitori şi aventurieri lacomi. Se spune că toţi aceştia au avut parte de morţi tragice în încercările lor nesăbuite de a tulbura liniştea locului. Legendele spun că blestemul lui Zamolxis încă veghează locul. Iar oamenii caută şi în zilele noastre comorile dacilor.

Entuziaştii fenomenelor paranormale numesc zona unde se afla Peştera Polovragi “Triunghiul Bermudelor din Oltenia”. Asta datorită numeroaselor legende. Una dintre ele are legătură cu omul – zmeu Zalmoxis. Se spune că stalactitele şi stalagmitele sunt formate din lacrimile lui, după cucerirea Daciei. Această legendă porneşte şi de la faptul că pe platoul de deasupra peşterii s-a descoperit o cetate dacică. Legenda spune că există un blestem al peşterii care îi împiedică pe căutătorii de comori să avanseze în interiorul acesteia. Şi nu ar fi puţini cei care şi-au pierdut viaţa în căutarea comorilor.

„Moartea cu coasa” îi sperie pe căutătorii de comori
După aproximativ 200 de metrii de la intrarea în peşteră, pe peretele drept, este un desen despre care se spune că ar fi făcut de călugări pentru a-i speria pe căutătorii de comori. Acesta reprezintă un schelet de om cu o coasă în mână, reprezentând moartea. „Până la acest desen, nu întâmpinăm nici un pericol. După desen însă, încep toate. Sunt numeroase galerii, aventuri, capcane. Se spune că aici au pierit mulţi oameni. Aceştia veneau în Peşteră , în căutarea comorilor şi intrau în aceste galerii fără să ştie că pot să cadă prin ele, în galeriile de jos, unde mulţi şi-au găsit sfârşitul”, a declarat ghidul Peşterii Polovragi, Felicia Bantea.

În căutarea comorilor ascunse
Legendele sunt cunoscute de toţi săteni. Însă cel mai bine o ştie Gheorghe Epure. În liceu a lucrat ca şi ghid al peşterii Polovragi. Şi a rămas impresionat de misterele pe care le ascunde acest loc. A continuat cu cercetările şi a avut ocazia să coboare şi în subteranul Peşterii unde se află o galerie activă. De-a lungul timpului a vorbit şi cu bătrâni care nu au încetat niciodată să caute comorile ascunse. “Au fost câteva persoane şi din comuna noastră care au căutat comori în Peştera Polovragi. Însă nu cred că au găsit vreodată ceva. Majoritatea au decedat până acum. Nu cred să-şi fi găsit cineva sfârşitul în Peşteră, din această cauză. Iar de faptul că ar fi dispărut în mod misterios, nici nu poate fi vorba”, a concluzionat Gheorghe Epure. Însă ghidul Peşterii Polovragi recunoaşte că şi acum oamenii mai sunt interesaţi de comorile despre care se spune că ar fi ascunse de daci. “Chiar în urmă cu doi ani, am găsit ascuns în peşteră un om. Nu ştim cum a intrat, însă vroia să găsească comorile. A venit şi primarul să îl convingă să iasă din Peşteră”, a declarat ghidul.
Ana Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here