La Penitenciarul Târgu Jiu – Puşcăria apără puşcăriabilii !

287

penitenciarul pag 1Atât Agenţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), cât şi actuala conducere a Penitenciarului Târgu Jiu – director Marin calotă – nu s-ar zice că nu-şi cocoloşesc cazurile mai deochiate din propria ogradă. Dacă, să zicem, porcii din Gospodăria Agro Zootehnică mai pot să şi moară de foame, ori de vreo boală, nu-i nicio problemă.

La toţi urmăriţii penal din dosarul întocmit de DNA Gorj, lăsat cu destituirea directorului C. Bălă şi a adjunctului pe educaţie D. Lăzăroiu, mutaţi/detaşaţi la Craiova, rămaşi la dispoziţie, adică în unitate, le merge bine. Şi sunt opt la număr!

Puşcăriabilul Florin Şchiopu – avansat Şef de Post Control ?

Persoane care-au vizitat vineri nişte deţinuţi ai Penitenciarului Târgu Jiu au avut o surpriză. Liderul sindical Florin Şchiopu – cel urmărit penal şi, zice-se, pus la dispoziţie de directorul Marin Calotă – este mai marele peste Postul de Control nr. 1. Cum ar veni, i s-a atribuit unui lider sindical puşcăriabil funcţia de şef de post control al unei unităţi de detenţie. De unde vorbea la telefon, normal, de serviciu şi mai deschidea câte o poartă. Ba la persoane, ba la maşini. Nu i se pare domnului director Marin Calotă că îi dă o importanţă prea mare unui urmărit penal? Şi că-l plăteşte prea bine? În loc să fie tras la răspundere, ori tras pe linie moartă, culm,ea ironiei, musiu Şchiopu se plângea, tot vineri, subcomisarului Viorel Jăchean, directorul adjunct cu Paza, că i s-au luat prea mulţi bani din salariu ca urmare a punerii la dispoziţie.

„Vestitul Bălă” ţine legătura încă cu foştii subalterni !

Sursele noastre din Craiova ne anunţă că, tot vineri, a avut loc o întâlnire de taină a fostului director Comisarul Constantin Bălă. Care primise vizita subofiţerului Paul Lilea, un simplu agent „avansat” de Bălă ca expert în Proiectul cu bani de la Comisia Europeană, aflat în cercetare avansată la DNA Gorj. Paul Lilea este acela care-a falsificat semnăturile deţinuţilor în proiectul european, dar şi mâna dreaptă a liderului Florin Şchiopu, al cărui vicepreşedinte la sindicat încă este. Se poate bănui că au discutat şi despre ecourile „chefului de Bilanţ”, ţinut pe Insuliţă. Dar şi despre ce mai este nou cu mersul anchetei DNA Gorj. De care Comisarul C. Bălă e foarte interesat.

Comerţul deţinuţilor înfloreşte!

Cei 10 deţinuţi chemaţi joi la DNA Gorj au declarat că nu sunt mulţumiţi de produsele primite ca urmare a muncii prestate. Pantofii, şubele, treningurile, tricourile, şepcile şi mingile fiind de proastă calitate şi nu justificau preţurile cu care fuseseră achiziţionate. Ca să pricepeţi cum stau lucrurile, deţinuţii au vândut între ei cam toate aceste produse: un trening de două milioane în schimbul a 2-3 pachete de ţigări, un tricou de 800 de mii lei vechi pe un pachet de ţigări. De parcă ar fi ştiut de prezenţa deţinuţilor la DNA, doamna Lucia Prunariu, ex-directoare pe educaţie şi proaspăt pensionară, a iniţiat şi o emisiune de televiziune. Nu înainte de a sta prin preajma DNA Gorj, ca să mai afle ce vor declara deţinuţii. La punctul de întâlnire şi-a făcut prezenţa şi tăticul domniei sale, fost preşedinte de tribunal la Gorj, domnul Sabin Duicu. Iar doamna Lucia Prunariu, şi ea urmărită penal, este reprezentată în acest dosar de un alt preşedinte de Tribunal al Gorjului – Gheorghe Miruţă, în prezent avocat.

DLAF a finalizat prima parte a expertizei afacerii „Proiectul”!

Se fac paşi mici dar siguri pentru a elucida mai toate afacerile necurate din bogatul Dosar al afacerii din care numai la Penitenciarul Târgu Jiu s-ar fi volatilizat vreo 80.000 de euro din banii veniţi printr-un Proiect de la Comisia Europeană. Departamentul pentru Lupta Anti Fraudă a finalizat prima parte a expertizei din acest dosar, fiind constatate numeroase neregului: de la semnăturile falsificate ale deţinuţilor până la procedurile de achiziţie. Partea doua a expertizei va cuprinde tocmai procedura de achiziţie a produselor şi articolelor sportive, ale căror valoare depăşeşte 800 milioane de lei vechi. La care se adaugă cheltuielile de transport, prin consumul de carburant şi altele. Există cazuri de deţinuţi ce s-au eliberat înainte de achiziţionarea acestor produse şi cu toate că au muncit ei nu şi-au mai primit drepturile.

Efecte cu întârziere ale unei licitaţii trucate

Colac peste pupăză, vinerea trecută, seara, la o emisiune a postului Gorj TV, a fost incitată doamna dr. Oana Mateescu, reprezentanta Asociaţiei Europrotector din Craiova. Această emisiune fusese antamată, se zice, tot de ex-directoarea pe educaţie Lucia Prunariu. De unde se pare că şi iniţiativa acestei emisiuni i-ar fi aparţinut tot domniei sale. Cică, în perioada înfloritoare a „Afacerii Proiectul”, s-ar fi pus la cale o licitaţie. La care au venit trei oferte: Gorj TV, ziarul Vertical şi Informaţia Gorjului. Este un mizelic încă neverificat de către DNA! Dar nu-i timpul trecut. Realizatoarea emisiunii de vineri seara, Aura Stoenescu, ar fi primit vreo 15 milioane de lei vechi în contul publicităţii respective.

„Gura fostului deţinut”, la TV, adevăr grăieşte ?

Şi totuşi, dr. Oana Mateescu s-a plâns de blocarea Proiectului, nemulţumirea fiind firească întrucât Asociaţia Europrotector Craiova – colaboratoare în Proiect – ar fi cheltuit nişte sume de bani pe care nu le-a mai recuperat. La emisiune a mai participat şi un fost deţinut – Gheorghe Dumitru Leon. Şi fostul deţinut a încercat să spună cât de bun fusese Proiectul, fiind bucuros că lui i s-a achiziţionat o chitară, la care-a cântat pe la primăriile partenere. În discursul său laudativ, totuşi, fostul deţinut a dat cu nuca-n perete. Spunând că el s-a ocupat de strângerea semnăturilor deţinuţilor pe tabele. El, săracul, nu şi-a dat seama că „fişa postului de deţinut” nu-i dădea voie la aşa ceva. Şi uite-aşa au ajuns urmăriţi penal nişte angajaţi care efectiv trebuiau să se ocupe cu aceste treburi.

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here