La o victorie de optimile de finală

268

Energia este foarte aproape de a se califica între cele mai bune 16 echipe din FIBA Europe Cup, un succes în fața lituanienilor echivalând cu calificarea indiferent de rezultatul celuilalt meci al grupei.

Cu mari probleme în campionat, unde de patru meciuri nu cunoaște gustul victoriei, Energia este pe cai mari în Europe Cup, un succes în această seară ducând din nou echipa gorjeană într-o fază superioară a cupelor europene. Pornind ultima rundă de pe primul loc în grupă, un succes al echipei gorjene o va menține pe primul loc și îi va da în prima rundă eliminatorie un adversar de pe locul secund, dar și avantajul de a juca două meciuri pe propriul teren și unul singur în deplasare. În cazul în care Energia nu va câștiga meciul cu Pieno Zvaigzdes din această seară, lucrurile se complică, intervin mai mulți de „dacă”, însă și în acest caz există șanse reale de calificare. Totuși, Hristu Șapera vrea să evite calculele și să câștige meciul cu lituanienii: „Trebuie să ne concentrăm întotdeauna doar pe următorul meci. Calculele sunt foarte simple, din punctul meu de vedere. Trebuie să câștigăm cu Pieno și atunci ne vom asigura 100% calificare mai departe, chiar cu o posibilitate foarte bună de a o face de pe primul loc”, a declarat antrenorul Energiei.
Energia a pierdut în overtime meciul din Lituania, iar acel meci nu a fost uitat de Barîș Aktaș. Acesta crede că Energia își va lua revanșa și va fi echipa care va merge în faza următoare a competiției: „Se poate spune și că e vorba de o revanșă, dar mai important este ca noi să câștigăm. Da, a fost puțin cam dureros că am pierdut un meci pe care-l puteam câștiga în deplasare și era un mare avantaj pentru noi. Am pierdut acel meci, dar acum avem șansa să câștigăm, să ne luăm revanșa și să ne calificăm”, a declarat fundașul româno-turc al Energiei.

Concentrarea și potența fizică
aktas „Ne așteaptă un meci dificil, dar sperăm să trecem mai departe. Ar fi o performanță foarte mare ca noi, pentru al doilea an, să continuăm să ieșim din grupe în Europe Cup. Ne-am dori să ajungem din nou în Final Four, dar, așa cum zice și antrenorul, trebuie să o luăm pas cu pas. Vrem să câștigăm și vom da tot ce trebuie. Tot ce trebuie, tot ce nu trebuie, noi trebuie să facem totul ca să câștigăm acest meci care este foarte important”, Barîș Aktaș, jucător Energia Târgu Jiu.

Meciul din Lituania a fost unul care a arătat antrenorului Energiei că echipa pe care o va întâlni în această seară este una cu un potențial fizic excelent, cu buni aruncători de la distanță, care nu cedează ușor. În plus, pentru a reuși la Pitești ceea ce s-a pierdut în Lituania, Hristu Șapera le cere jucătorilor săi să fie concentrați la maxim pe întreaga durată a meciului, evitând sincopele: „Întâlnim o echipă destul de puternică, de solidă, care în acest moment se află într-o formă foarte bună și practică un baschet foarte bun. Nu va fi deloc ușor, le-am spus și jucătorilor noștri. Dacă nu vom avea un efort maxim mai ales din punct de vedere al focusului, dar și fizic, atunci ne va fi extrem de dificil să câștigăm acest meci. Trebuie să fim concentrați, să evităm cadourile pe care să le facem acestei echipe. Cred că împreună vom reuși să câștigăm acest meci”, a mai declarat antrenorul echipei gorjene. Acesta arată că și concentrarea sa nu se abate de la meciul cu Pieno: „Eu am un obiectiv foarte clar: să câștig întotdeauna următorul meci. Fie că e în Europa, fie că e în campionat, acesta trebuie să fie scopul nostru din acest moment. Mai încolo, vom vedea… Evident, ne dorim să facem lucruri mari, dar lucrurile mari se fac cu pași mărunți. Acum avem un examen extrem de dificil, cu Pieno, și toată concentrarea merge la acest meci”, a mai spus Șapera, care nu pune înaintea acestei partide nici măcar calculele de revigorare și reîmprospătare a lotului echipei gorjene: „În acest moment nu mă gândesc la schimbările din lot, mă gândesc doar la acest meci pentru că este extrem de important pentru noi, foarte dificil și ne dorim să mergem mai departe în Europa. E un rezultat mare pentru baschetul românesc, pentru Energia Târgu Jiu. Această performanță este notabilă în Europa, motiv pentru care pentru mine nu există acum decât meciul de miercuri. Suntem total concentrați pe lucrul acesta. Văd că jucătorii sunt conectați la miza acestui meci. Nu ne permitem relaxare sau o distragere de la acest focus”, a explicat Șapera.

sapera„Pieno e o echipă foarte solidă. Are câteva lucruri pe care le face foarte bine din punct de vedere tactic, au un conducător de joc extrem de bun, cerebral, care a fost inițial la Timișoara, Derrick Low, au o extremă care face diferența, Ramone Moore, și în meciul de la Pieno pivotul lor a creat un dezechilibru prin stilul de joc pe care-l are, mă refer la Agafanov. E o echipă extrem de solidă, practică un baschet corect și mai mult decât atât, în acest moment, eu cred că au atins un vârf de formă”, Hristu Șapera, antrenor Energia Târgu Jiu.

Clasamentul Grupei S:
1. Energia Târgu Jiu 5 3/2 423-397 8
2. STB Le Havre 5 3/2 424-429 8
3. Cibona Zagreb 5 2/3 457-460 7
4. Pieno Zvaigzdes 5 2/3 435-453 7

Programul ultimei etape:
Energia Târgu Jiu – Pieno Zvaigzdes (ora 20:00)
STB Le Havre – Cibona Zagreb (ora 19:00)
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here