La Novaci – Asistente, rugate să nu se pensioneze

213

spital novaciSpitalul Orăşenesc Novaci se confruntă cu problema lipsei personalului, la fel ca toate unităţile sanitare. De când s-au blocat angajările în sistem, conducerea acestui spital s-a văzut nevoită să convingă asistentele aflate în pragul pensionării să-şi continue activitatea.

Până în prezent, conducerea Spitalului Orăşenesc Novaci a reuşit să facă faţă crizei, gestionând bine toate problemele întâmpinate. Mereu s-au găsit cele mai bune soluţii. De data aceasta, problema personalului de bătăi de cap serioase conducerii unităţii. „Cea mai mare problemă este personalul. Am ajuns să mă rog de asistente să nu se pensioneze. Dacă ar ieşi la pensie cele care îndeplinesc condiţiile, am fi în imposibilitatea de a continua activitatea, în condiţiile în care încă sunt blocate angajările în spitale”, a mărturisit Eufimia Dumitrescu, managerul Spitalului Orăşenesc Novaci. Dacă ar avea posibilitatea de a face noi angajări, directoarea spitalului din Novaci spune că nu ar abuza şi nu ar angaja mai mult decât este nevoie. „Eu nu am avut excedent de personal niciodată şi nu aş angaja mai mult decât ne trebuie; altfel nu ne-am mai încadra în procentul de 70% cheltuieli de personal, procent care acum ajunge la 65%”, a explicat Eufimia Dumitrescu, managerul Spitalului Orăşenesc Novaci.

Spitalul Orăşenesc Novaci are nevoie şi de medici

Dacă pentru asistentele aflate în prag de pensionare s-au găsit soluţii, acestea acceptând să rămână la locul de muncă, pentru posturile de medici vacante încă se mai speră să se poată rezolva şi această problemă. Spre exemplu, la Radiologie există un singur specialist, cu jumătate de normă. Din fericire, la Rezidenţiat s-a înscris cineva pentru acest post, la fel şi pentru Pediatrie. În total, în urma finalizării perioadei de înscrieri pentru Rezidenţiatul din acest an, patru medici au optat pentru Spitalul Orăşenesc Novaci. Chiar şi aşa, problemele legate de personal nu se rezolvă la Spitalul Orăşenesc Novaci. De aceea, conducerea unităţii speră în modificarea ordonanţei privind angajările în sistemul sanitar. „Am înţeles că se schimbă acea ordonanţă şi că ar rămâne la trei persoane să se angajeze una, ceea ce ar fi mai bine, faţă de cum este acum: o angajare la şapte posturi vacante. Să sperăm că se va rezolva şi problema angajărilor, altfel ne va fi din ce în ce mai greu”, a declarat Eufimia Dumitrescu, managerul Spitalului Orăşenesc Novaci. La Spitalul Orăşenesc Novaci ajung bolnavi din oraş, din staţiunea montană Rânca şi din şapte comune, care sunt arondate la Novaci: Alimpeşti, Baia de Fier, Polovragi, Crasna, Bengeşti-Ciocadia, Bumbeşti-Piţic, Roşia de Amaradia. Astfel, acesta asigură asistenţă medicală completă pentru aproximativ 61.000 de locuitori şi dispune de 133 de paturi. În ultima perioadă, adresabilitatea a fost în creştere, întâmplându-se chiar să existe situaţii de a sta câte doi pacienţi într-un pat.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here