La nivel de judeţ, Autorizaţii pentru 15 furnizori de formare profesională

491

Numărul furnizorilor de formare profesională din judeţul Gorj, care solicită autorizarea de noi cursuri, este în creştere, cele mai multe dintre programe adresându-se domeniilor: turism, limbi străine, bucătari ori agenţi de securitate.

Numărul furnizorilor de formare profesională acreditaţi în 2014 de către Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Gorj, dar şi al programelor de formare profesională au fost în creştere faţă de anul 2013. “În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2013, au fost eliberate un număr de 25 de autorizaţii pentru un număr de 8 furnizori de formare profesională din judeţul Gorj în vederea desfăşurării de programe de formare profesională a adulţilor. De asemenea, pe tot parcursul anului 2014, au fost eliberate 41 de autorizaţii pentru 15 furnizori de formare profesională din judeţ”, a declarat Viorica Roşianu, director executiv al AJPIS Gorj.
RosianuAJPIS-GorjDintre programele de formare profesională amintim: agent de securitate, bucătar, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, comunicare în limba engleză, comunicare în limba italiană, comunicare în limba germană, tehnician maseur, stivuitorist, macaragiu, fochist, manager în activitatea de turism, recepţioner în hotel, cameristă, competenţe antreprenoriale, informatice, manager de proiect, formator, brutar-patiser-preparator produse făinoase, ospătar, vânzător în unităţi de alimentaţie.

5 membri în comisiade autorizare
Autoritatea care coordonează activitatea privind formarea profesională a adulţilor la nivel naţional este Autoritatea Naţională pentru Calificări (ANC), autoritate ce este înfiinţată în temeiul Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011. La nivelul judeţului Gorj, activitatea de formare profesională este coordonată de către Comisia de Autorizare a furnizorilor de formare profesională a adulţilor din judeţ. Componenţa acestei comisii judeţene a fost stabilită prin Decizia Autorităţii Naţionale pentru Calificări nr. 245/26 iulie 2013, şi este următoarea: Viorica Roşianu, preşedinte de comisie şi director executiv al AJPIS Gorj, Ion Işfan – reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean, Romeo Chiriac – reprezentantul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Ion Calotă – reprezentantul Patronatelor, Valentin Popa – reprezentantul Sindicatelor (CNSLR – Frăţia).
În baza OG 129/2000 privind formarea profesională a adulților, cu modificările ulterioare, furnizor de formare profesională poate fi orice persoană juridică de drept public sau privat, care are prevăzut în actul de înființare activități de formare profesională (cod CAEN 8559). În conformitate cu art. 11 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OG 129/2000 privind formarea profesională a adulților, sunt supuși autorizării numai furnizorii de formare profesională care doresc să elibereze certificate de calificare sau de absolvire cu recunoaștere națională. Pentru a fi autorizați, furnizorii de formare profesională depun la comisia de autorizare, cu sediul la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (A.J.P.I.S), din judeţul în care furnizorul are sediul social, o cerere de autorizare însoțită de dosarul de autorizare și de dovada plăţii taxei de autorizare. Conţinutul dosarului de autorizare este descris în Anexa 6 din Metodologia de autorizare a furnizorilor de formare profesională, iar nivelul taxei de autorizare este de două salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here