„La negru” în Târgu-Jiu şi Arcani

487

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a depistat în urma acţiunilor de control mai multe persoane care munceau “la negru” în cadrul unor firme din Târgu-Jiu şi Arcani. Angajatorii depistaţi cu persoane „la negru” desfăşurau activitate la un centru de vânzare a articolelor de fierărie şi într-un service auto. Pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare, patronii s-au ales cu sancţiuni în cuantum de 20.000 lei.

ITM Gorj a efectuat 108 controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Patronii unui centru de vânzare al fierului vechi din Târgu-Jiu şi cel al unui service auto din Arcani au fost prinşi pe picior greşit de către inspectorii de  muncă.
„În urma acţiunii de control, desfăşurată în perioada 10-14 februarie 2014 au fost depistaţi 2 angajatori care prestau activitate cu 2 persoane fără forme legale de angajare. Angajatorii au fost amendaţi cu 20.000 lei. Au fost aplicate, de asemenea 15 sancţiuni contravenţionale la 13 angajatori în valoare de 44.000 lei, sancţiunile contravenţionale fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/2003,(Codul Muncii) republicată şi a H.G. nr.500/2011,(Registrul Revisal) actualizată”, a precizat George Romanescu, şeful ITM Gorj.
Principalele deficienţe constatate de către inspectori pentru care au fost dispuse angajatorilor măsuri au fost: neîncheierea, în forma scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii, nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal. De asemenea, nerespectarea clauzelor prevăzute în contractele individuale de muncă, precum şi nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor.

12.000 lei, sancţiuni
83 de controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă au fost efectuate în aceeaşi perioadă.  64 de neconformităţi au fost depistate şi sancţionate contravenţional cu amenzi în valoare de 12.000 lei. Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, neasigurarea organizării si funcţionării comitetului de securitate şi sănătate în muncă, instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here