La Motru Sec școala începe cu lucrări de construcții…

751

Elevii din Padeș, care învață la școala generală din Motru Sec, vor avea parte de o “surpriză” din partea autorităților locale la începerea noului an școlar. Unitatea la care sunt înscriși aproape 200 de copii, cea mai mare din comună, va fi un adevărat șantier pe 11 septembrie, asta dacă până atunci încep lucrările de reabilitare a fațadei și acoperișului clădirii, lucrări care erau programate să înceapă încă de luni. Marți la prânz, muncitorii încă erau așteptați să preia construcția pentru a-și începe treaba, șansele ca în puținul răgaz pe care îl mai au la dispoziție pentru a termina munca fără să afecteze programul școlarilor fiind minime, dacă nu chiar nule.

Primarul Serafim Antonie spune că lipsa banilor l-a împiedicat să demareze lucrările mai devreme, el recunoscând că nu îi place deloc situația în care vor fi elevii nu doar în prima zi de școală, ci și în cele care vor urma.
Edilul s-a gândit chiar să ceară o amânare a începerii anului școlar la Padeș, dar nu a obținut aprobările necesare și, ca urmare, a decis să le ceară muncitorilor să delimiteze foarte bine atât programul de muncă, dar mai ales zonele care vor avea regim de șantier. Dat fiind că se va lucra atât la acoperișul clădirii, cât și la reabilitarea fațadei, muncitorii vor trebui să fie atenți să nu îi accidenteze pe cei mici. “Inițial, am cerut fonduri pentru a reabilita școala în totalitate pe PNDL, dar am primit bani pentru a reabilita alte două școli mai mici din comună, nu și pe aceasta. Lista cu proiectele aprobate și cele respinse s-a afișat destul de târziu, la mijlocul verii, iar apoi până am demarat procedurile de alocare a fondurilor de la bugetul local pentru a schimba măcar acoperișul și pentru a izola termic clădirea a trecut timp. A trebuit să scoatem lucrarea pe SEAP și iar s-a pierdut timp și acolo și uite așa am ajuns în septembrie și așteptăm să înceapă lucrările”, a explicat primarul.
Directorul școlii, Constantin Pora, spune că era treaba autorităților să asigure finanțarea la timp pentru reabilitarea clădirii.
El spune că din fondurile proprii s-au zugrăvit câteva clase, dar, în realitate, elevii vor învăța tot în clase cu pereți scorojiți și bănci vechi și murdare. Soluția sa pentru a evita eventuale probleme ce ar putea apărea odată cu reluarea cursurilor și transformarea școlii în șantier e dată de micșorarea orelor.
Copiii ar urma să stea mai puțin la clasă și să plece mai devreme acasă, asta pentru a le permite muncitorilor să lucreze cât mai mult în afara programului școlar.
Cum însă acum ziua este deja mai scurtă și se întunecă devreme, programul de lucru al acestora tot nu va fi suficient pentru ca lucrările să fie terminate în câteva zile. De altfel, un reprezentant al firmei de construcții a menționat că în contractul pe care îl are încheiat cu Primăria Padeș se menționează clar că termenul de executare a lucrărilor este de 40 de zile. Asta înseamnă că și dacă și-ar face treaba mai repede, muncitorii tot prin octombrie vor desființa șantierul, până atunci elevii fiind nevoiți să se joace printre schele și să fie atenți ca de pe acoperiș să nu cadă țigle, părți din asterială sau cine mai știe ce.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here