La Minprest se colectează bani cu pufoaica

338

O parte dintre salariații Minprest Serv sunt obligați, în aceste zile, de superiorii lor să plătească fiecare câte 30 de lei, o parte chiar și 50 de lei, pentru ca unitatea să le achiționeze, taman acum, echipament de lucru. Deși mai sunt nici două luni de zile până la Paști, jumătate dintre angajații subunității CEO, trebuie să achite din banii lor prețul unei pufoaice pe care șefii lor au stabilit, brusc, că respectivii au nevoie. Echipamentele de protecție, conform CCM nu se achită însă din banii salariaților și cum nu se întâmplă asta nici pentru echipamentul de lucru. Demersul, în concluzie, nu este astfel numai ilegal, ci și imoral, angajații Minprest, destul de suplii la buzunare, fiind amenințați că dacă nu achita taxa de pufoaică vor fi dați afară la primele disponibilizări, în timp ce salariații angajați pe perioadă determinată au fost amenințați că nu li se vor reînnoi contractele de muncă. În jur de 500 de persoane au fost somate, în aceste zile, să semneze pentru pufoaice, în zona Rovinari percepându-se tariful de 30 de lei, în timp ce la Motru s-a cerut pentru același obiect 50 de lei. Cine nu a avut banii jos a fost trecut pe tabel cu mențiunea de a i se opri suma din primul salariu.

În loc să le asigure propriilor subordonați echipament de protecție, nu mai târziu de luni o salariată a Minprestului suferind un accident de muncă (accident care a fost însă mușamalizat de către șefii femeii care au obligat-o pe aceasta să declare că s-a lovit la mână acasă și nu la locul de muncă), șefii subunității CEO colectează bani de la salariații plătiți cu minim pe economie, ca să le cumpere pufoaice. Începând de miercuri, pe la unitățile miniere și-au făcut apariția niște tabele în care angajații de la lopată și cei de la benzi, în general cei care lucrează în aer liber, au fost obligați să achite câte 30 de zile, pentru achiziționarea de pufoaică. Cei de la role, benzi și care prestează la demolări sunt vizați de “operațiunea pufoaica”, care îmbracă caracter penal, salariații Minprest cerând organelor de poliție să se autosesizeze și să ancheteze cu ce scop se face cheta în cauză.

Bani pentru campanie?!
“Este strigător la cer ce se întâmplă. Este șocant să vezi, și asta s-a întâmplat chiar miercuri, că vin la unitate, cu tabelul în mână, chiar șefii de secții, în timp ce îi amenință senini pe salariații Minprest că dacă nu plătesc câte 30 de lei pentru pufoaică vor rămâne fără loc de muncă. Tabelele au fost pasate apoi CFL-iștilor care au obligația să le completeze cât mai repede și să colecteze banii respectivi de la muncitori”, declară unul dintre angajații Minprest din zona Rovinari, cerând să i se protejeze identitatea.
Un altul de la Turceni susține că acolo pufoaica Minprest costă mai mult, salariaților din zonă cerându-li-se 50 de lei taxa de pufoaică, chiar dacă operațiunea nu are un suport legal. “Au fost puțini cei care au avut curaj să spună că nu plătesc. Unii au spus răspicat că ei nu cotizează pentru campanie”, a declarat și acest angajat.

Bivolaru: “Pufoaica se plătește dacă este cerută de salariat”
Cosmin Bivolaru, liderul sindicatului majoritar din Minprest, susține însă că pufoaica nu face parte dintre obiectele de îmbrăcăminte care trebuie cumpărate de unitate, conform CCM, drept echipamente de lucru ori de protecție. Liderul sindical susține, de asemenea, că pufoaica se achiziționează doar dacă salariatul cere asta, neputând fi băgată pe gât niciunui angajat de către administrația Minprest.
“Pufoaica se plătește dacă este cerută expres de către salariații Minprest și asta la obținerea bunului. Pufoaica nu este un obiect obligatoriu pentru salariații Minprest, și nu este prevăzut în CCM, ca unul care trebuie cumpărat de unitate și oferit gratuit angajaților. Nu am auzit să fie însă cereri de pufoaice, acum. Nici nu știu cât costă, de fapt, una”, a declarat, joi, Bivolaru.

Reclamație colectivă la Ciobotărică!
Angajații amenințați să cumpere pufoaice, cu două luni înainte de Paști, au anunțat că intenționează să transmită o reclamație scrisă managerului general interimar al CEO, Laurențiu Ciobotărică, în care să spună exact la ce presiuni sunt supuși de Administrația Minprest Serv.
Anamaria Stoica

1 COMENTARIU

  1. Bivolaru se trebui sa meargă la puscărie tot ceea fe face este pe mîna cu maifia din minprest -… Si santajeaza oameni care nu vor la sindicatu lui ii ameninta cei disponibilizaza este un hot…….la piscarie la puscarie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here