La Lupoaia şi Roşiuţa – Rezerve de lignit pentru 30 de ani

421

lignit poza 2Lignitul este un cărbune inferior utilizat ca şi combustibil în cea mai mare parte pentru producerea energiei electrice şi termice şi în cea mai mică măsură pentru consumul casnic. În Gorj, rezervele de lignit vor dura peste 30 de ani de acum înainte, conform specialiştilor din domeniul mineritului.

Situaţia economică grea cu care se confruntă România în această perioadă a făcut ca mineritul gorjean să rămână mai mult o amintire. Cu toate acestea, judeţul nostru dispune de rezerve pentru mulţi ani de aici înainte. “Rezerve de lignit mai sunt şi în Lupoaia şi în Roşiuţa pentru următorii mai bine de 30 de ani”, a confirmat Vasile Râbu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.

Lignitul, sursă importantă de energie

Combustibilii fosili solizi constituie o sursă primară importantă de energie în structura energetică a ţării, ceea ce înseamnă o pondere de 39%. Lignitul asigură necesarul pentru producerea a 36,6% energie electrică şi termică. Caracteristicile sale constau într-o putere calorifică ce se încadrează între 1650 şi 1950 kcal/kg, conţinut de sulf între 1-1,5%, umiditate Wt 42% şi cenuşă 36,5%.

Preţul de cost al lignitului diferă

Procesul de extracţie a lignitului în exploatările la zi cuprinde următoarele operaţii tehnologice: excavarea selectivă, transportul, depunerea sterilului în halde şi depunerea lignitului în depozit. Prima se realizează în flux continuu cu excavatoare cu rotor, pe trepte de lucru cu înălţimi de 25-30 metri. Transportul materialului excavat se realizează cu transportatoare cu bandă, cu o lăţime cuprinsă între 1000-2250 milimetri, viteza maximă de 6,15 metri/secundă, iar capacitatea de transport atinge 12.500 metri cub pe oră.

Haldarea sterilului se face cu instalaţii de haldare cu debite cuprinse între 2500 şi 12.500 metri cubi pe oră, lungimea braţului de deversare fiind cuprinsă între 65 şi 170 metri.

“Preţul de cost al lignitului se calculează în funcţie de locul de producere a energiei. Astfel, cu cât locul de extracţie al lignitului este mai apropiat de locul de producere a anergiei electrice şi termice, cu atât preţul de cost al lignitului este mai mic”, a spus Vasile Râbu.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here