La jumătatea lunii, preţurile la zarzavaturi vor creşte

167

Comercianţii din pieţele din Târgu-Jiu vor să scumpească legumele şi zarzavaturile din această lună. Principalul argument pentru acest demers este seceta care, spun ei, le-a afectat serios culturile.
Cei mai mulţi dintre pieţari sunt, însă, speculanţi, care iau marfă de la producătorii autohtoni sau din import la preţuri neglijabile, pe care o vând apoi la tarabe cu preţuri cu adaosuri exagerate sub pretextul că sunt româneşti.

Gospodinele gorjence care nu şi-au făcut zacusca sau toate cele pentru iarnă în speranţa că legumele şi fructele se vor ieftini riscă să rămână cu rafturile din cămară goale pentru că de la jumătate lunii se anunţă scumpiri semnificative, cel puţin aşa susţin pieţarii gorjeni.
Ei se plâng că producţia le-a fost afectată de această secetă şi că din acest motiv vor avea din ce în ce mai puţină marfă pe tarabe şi automat preţurile vor creşte.

Roşiile variază de la 1 la 5 lei
De exemplu roşiile diferă de la comerciant la comerciant la unii preţul este de 1 leu pe kilogram la alţii ajunge kilogramul chiar la 5 lei, aceştia precizează în dreptul preţului că sunt de grădină fără a fi stropite cu pesticide.
“Aceasta este ultima tură de legume pe care o voi da la preţurile acestea. Începând de săptămâna viitoare o să fie mai scumpe şi roşiile şi ardeii capia”, susţine Dumitru Popa, un pieţar din Târgu-Jiu.
“Marfa este puţină cea din grădină, nu m-aş descurca să trăiesc doar din ce cultiv, cumpăr şi de la alţi producători cu preţuri mai mici pentru că vreau să îmi iasă şi mie ceva în plus. Peste o săptămână cu siguranţă se vor măriii preţurile”, a declarat şi Maria Calotă.
Potrivit specialiştilor, în 2012 va fi o recoltă la jumătate faţă de 2011, ceea ce va duce inevitabil la o creştere a preţurilor la porumb (cel mai afectat), dar şi la grâu. Ţăranii vor avea hambarele goale şi cu greu îşi vor hrăni animalele.
Andrada Bărăitaru
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here