LA ÎNCETAREA DIN VIAŢĂ – DOAMNEI SANDA MARIA TĂTĂRESCU NEGROPONTES

1868
Liga femeilorSanda Maria Tătărescu – Negropontes, fiica fostului premier al României interbelice, Gheorghe Tătărescu, a încetat din viaţă, luni noaptea la reşedinţa sa din Bucureşti.
Născută la Târgu-Jiu, la 15 august 1919, şi-a petrecut o parte din copilărie la Poiana Gorj, unde părinţii Arethia şi Gheorghe Tătărescu aveau o proprietate.
În anul 1935, când Constantin Brâncuşi va veni acasă de la Paris, invitat de Arethia Tătărescu, preşedinta Ligii Femeilor Române din Gorj, pentru a ridica un monument închinat ostaşilor căzuţi în primul război mondial, Sanda Tătărescu, pe atunci o fată chipeşă, în vârstă de 17 ani, îl va aştepta la gara Filiaşi pentru a-l aduce la Poiana, unde se aflau soţii Tătărescu.

În 1941 se căsătoreşte cu Ullysse Negropontes din a căror convieţuire va rezulta doi băieţi, Gheorghe şi Nicolae. În timpul războiului soţul a fost dus pe front, iar soţia Sanda Tătărescu Negropontes şi-a ajutat ţara, conducând o ambulanţă a Crucii Roşii care transporta bolnavii de la aeroport la un spital care avea sediul în vechea clădire a Institutului „Notre Dame de Sion”. În 1950 a fost luată de lângă copii şi soţ şi arestată împreună cu tatăl său şi cu o parte din familia sa, fiind încarcerată la Ghencea şi apoi la Târgşor, unde a stat până în 1953.
În perioada comunistă a dat lecţii de franceză pentru a putea supravieţui, iar revoluţia a prins-o lucrând ca învăţătoare. I-a fost dat să trăiască în trei epoci: interbelică, comunistă şi postdecembristă. În intervalul 1990-1992 a fost senator de Bucureşti pe listele Partidului Naţional Liberal şi pentru o scurtă perioadă a făcut parte din primul for legislativ al României postdecembriste.
Ullysse Negropontes, soţul Sandei Tătărescu a murit în 1990 şi făcea parte din familia Negropontes, foarte bogată, care avea ramificaţii nu numai în Balcani ci şi în America, unde trăia vărul său, John Negropontes, fostul ambasador al Americii în Irak.
În 1996, devine preşedintă de onoare a Ligii Femeilor Gorjene „Aretia Tătărescu” din Târgu-Jiu.
În spiritul tradiţiei părinteşti şi al dragostei pentru meleagurile Gorjului, urmaşa ilustrei familii, doamna Sanda Maria Tătărescu Negropontes a hotărât strămutarea ansamblului arhitectural de la Poiana la Curtişoara, în cadrul Muzeului de arhitectură populară, iar în anul 2002 are loc inaugurarea acestuia, în prezenţa sa şi a ministrului culturii, de atunci, acad. Răzvan Theodorescu.
Prof. Gabriela POPESCU, Preşedinta Ligii Femeilor Gorjene „Aretia Tătărescu”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here