La început de toamnă – A căzut prima ninsoare pe Transalpina

328

Temperaturile foarte scăzute din ultimele zile au făcut ca primii fulgi de nea să-şi facă apariţia în munţii din judeţul nostru. La peste 2.000 de metri s-au aşternut câţiva centimetri de zăpadă. Astfel, în plină lună septembrie, a căzut prima zăpadă pe Transalpina.

Prima ninsoare din acest sezon i-a surprins pe cei care îşi plănuiseră o excursie pe Transalpina la sfârşit de săptămână. Câţiva centimetri de zăpadă s-au aşternut pe Drumul Regelui – cum i se mai spune Transalpinei – la peste 2.000 de metri. Totuşi, se pare că această ninsoare nu este ceva anormal, în anii trecuţi primii fulgi de nea aşternându-se chiar mai devreme. „A nins la peste 2.000 de metri, iar la peste 2.200 metri s-au aşternut câţiva centimetri de zăpadă. Este prima ninsoare din acest sezon, dar nu este ceva anormal; au fost ani când a nins chiar mai devreme”, a confirmat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.

Ninsori serioase la munte, pe final de octombrie
Zăpada căzută în plină lună septembrie a înfrumuseţat peisajul de pe Transalpina, făcându-l să pară, pentru scurt timp, hibernal. Totuşi, potrivit reprezentanţilor Salvamont Gorj, cel mai probabil, ninsori serioase vor apărea abia spre final de octombrie. Sezonul de schi va începe, în cel mai fericit caz, la sfârşitul lui noiembrie, sau chiar la începutul lui decembrie. „Pe la jumătatea lunii octombrie ne aşteptăm la ninsori serioase, iar zăpadă pentru schiat vom avea după 15 noiembrie, sau chiar în decembrie”, precizează Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.

Transalpina, încă deschisă turiştilor
Chiar dacă a nins puţin, Transalpina rămâne deschisă încă o lună. Închiderea oficială a acesteia are loc la începutul lunii noiembrie, însă în cazul în care ninsorile vor apărea mai devreme şi stratul de zăpadă va fi prea mare, traseul se va închide înaintea acestei date.
Transalpina este şoseaua cea mai înaltă din România (DN 67 C). Aceasta urcă din Novaci (500 m), trece prin Rânca (1.579 m) şi atinge în Pasul Urdele altitudinea de 2.145 m, pentru a ajunge la Obârşia Lotrului (1.361 m) şi de acolo se continuă până la Sebeş. Deşi multă lume considera că Transfăgărăşanul este cel mai înalt drum din ţara noastră, adevărul este că Transalpina îl depăşeşte. Dacă primul ajunge la 2000 de metri, “Drumul Regelui”, atinge în Pasul Urdele altitudinea de 2.145 metri. Transalpina, drumul care face legătura între Oltenia şi Ardeal, se parcurge într-un timp relativ scurt, dacă luăm în calcul faptul că este vorba despre un traseu montan în mare parte. Astfel, dacă în 1935, la inaugurarea Transalpinei, Carol al II-lea şi suita sa au parcurs traseul Jina – Novaci în opt ore, în zilele noastre, datorită lucrărilor de reabilitare şi modernizare, Transalpina este parcursă pe traseul Sebeş – Şugag – Obârşia Lotrului – Rânca – Novaci într-un timp de aproximativ 3 – 4 ore. Iniţial, actuala Transalpina fost construită şi pietruită de germani în timpul Primului Război Mondial, din raţiuni militare, dar a fost foarte puţin folosită. În Perioada Interbelică a fost reconstruită şi dată în folosinţă în 1935, când a fost inaugurată chiar de regele Carol al II-lea, de aici şi denumirea de “Drumul Regelui”. După Cel de-al Doilea Război Mondial, când Transalpina a mai fost folosită şi reabilitată de germani, aceasta nu s-a mai modernizat sub nicio formă până în 2009, când au fost demarate lucrările de reabilitare a acesteia.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here