La finalul campaniei, „Protocolul FNME –Băsescu, o negociere făcută pe sub masă”

913

DSCN1357Protocolul semnat de către Traian Băsescu şi Federaţia Naţională Mine Energie nu prezintă credibilitate atât în faţa social-democraţilor cât şi pentru liberali.

Aceştia pun sub semnul întrebării scopul pentru care acest protocol a fost semnat, afirmând faptul că nu reprezintă în sine interesele celor care lucrează în domeniile minerit şi energie, ci interese personale ale liderului sindical Marin Condescu şi ale apropiaţilor acestuia. Protocolul semnat ieri, ar conţine mai puţine puncte negociate, decât cel ce a fost prezentat în cariere, la începutul acestei săptămâni. Reprezentanţii celor două partide din Alianţa PSD+PNL au amintit faptul că şi în campania pentru alegerile prezidenţiale anterioară, PD-L-ul, prin vocea lui Traian Băsescu a făcut promisiuni minerilor, dar niciuna dintre acestea nu a fost dusă la îndeplinire.

Mugurel Surupăceanu: „Condescu a intrat în cacealmaua potocalie”
Surupaceanu_Mugurel„Traian Băsescu a venit în Gorj, după ce, în 5 ani de mandat nu şi-a respectat niciuna dintre promisiunile făcute în 2004 gorjenilor deşi, Marin Condescu le-a spus atunci că vor trăi mai bine dacă gândesc şi respiră portocaliu. N-a fost să fie cum au promis Băsescu şi Condescu deşi, în 2004, liderul sindical s-a erijat în bastonul de campanie al lui Băsescu, sperând să obţină ceva avantaje de pe urma acestuia. Adevărul pe care trebuie să-l ştie cei mulţi este că pe Condescu nu l-a interesat să obţină avantaje pentru mineri, ci doar să-şi satisfacă propriile interese. Aşa se face că, şi în 2009, în urma unei „adânci deliberări”, Condescu şi-a frecat palmele şi a intrat în „cacealmaua portocalie” aplaudându-l pe preşedintele – jucător de box, ori de câte ori acesta plusa în faţa minerilor cu promisiuni mincinoase. La Rovinari, liderul sindical s-a transformat în umeraşul pe care Traian Băsescu să-şi agaţe haina portocalie de campanie, plină cu mesaje mincinoase pentru gorjeni, sperând ca în felul acesta mai poate supravieţui în fruntea sindicatelor deşi majoritatea minerilor nu-l mai vor şi nu-l mai recunosc ca reprezentant legitim. Cred că a venit vremea ca Marin Condescu să se retragă şi să lase minerii să-şi aleagă un lider autentic care poate să-i reprezinte şi care să stea mereu în mijlocul lor, nu în mijlocul politicienilor sau la masă cu miniştrii doar pentru a influenţa numirile din minerit ale directorilor portocalii care pot satisface grupurile favorite de interese.”
Ion Răuţ : „Condescu negociază avantaje personale”
ion raut 1„Era evident pentru toată lumea că Marin Condescu va face aşa cum ştie, un ultim gest în a încerca să ducă voturile minerilor către Traian Băsescu, deoarece ei ştiu foarte bine cum să facă negocieri pe sub masă. Mai mult ca sigur, Traian Băsescu i-a promis lui Marin Condescu eventuale demnităţi dacă va rămâne în continuare preşedintele României. Dar eu, vis-a-vis de această perspectivă spun doamne fereşte. Ştim ce s-a întâmplat în 2005 şi cât a avut de suferit sectorul minier şi energetic, în baza negocierii dintre Traian Băsescu şi Marin Condescu. Aşadar, se repetă scenariul din 2004, cu diferenţa că acum, Marin Condescu nu a mai avut posibilitatea să joace la două capete pentru că Mircea Geoană nu i-a permis să facă acel joc. Deci, a trebuit să treacă cu totul în tabăra lui Traian Băsescu. Altfel, aşa cum îl ştim, Marin Condescu ar fi mers în continuare cu fundul în două luntrii. Minerii au deja toate evenimentele în memorie şi, este foarte clar pentru marea lor majoritate, că Marin Condescu nu negociază în favoarea minerilor, ci negociază avantaje personale pentru el şi acoliţii săi. În concluzie, acest protocol nu va influenţa votul minerilor fiind doar încercarea disperată a celor din jurul lui Traian Băsescu de a-şi mai adăuga ce se poate pe ultima sută de metri. Este inexplicabil, cum un lider de sindicat nu a înţeles cine i-ar reprezenta pe mineri de la începutul acestei campanii electorale şi se hotărăşte să facă un asemenea protocol înainte de sfârşitul campaniei”.
Oana PALOŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here