La Evaluarea Naţională – Emoţiile au fost mai mari pentru părinţi decât pentru elevi

334

_MG_8588Prima probă a Evaluării Naţionale, cea de Limba şi literatura română, a început luni, la ora 09:00, pentru absolvenţii de clasa a VIII-a. Încă de la primele ore ale dimineţii, copiii au ajuns la unităţile de învăţământ, unde au susţinut examenul scris.

Cele mai multe emoţii nu le-au avut elevii, ci părinţii acestora. Unii dintre părinţi chiar şi-au luat zi liberă de la serviciu pentru a fi alături de odraslele lor la primul examen important din viaţa lor. Cum proba scrisă a început la ora 09:00, moment în care s-au deschis plicurile sigilate care au conţinut varianta de subiecte multiplicată, accesul elevilor în săli a fost permis, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 08:30. După două ore în care au avut de rezolvat subiecte din toată materia din gimnaziu, elevii au ieşit din clasele de evaluare. Mulţi dintre ei au fost cu zâmbetul pe buze, semn că lucrările au fost uşoare. „A fost foarte uşor. Am avut un text literar şi unul non-literar. Am avut la un subiect o compunere, să scoatem din text informaţii, câteva cuvinte la care să scriem valoarea morfologică şi funcţia sintactică, şi o compunere despre un tablou de natură. Cred că voi lua o notă destul de mare pentru că am început să mă pregătesc de mult pentru examen. Nu s-a copiat la noi” a spus o tânără proaspăt ieşită de la examen, Nicola Gabriela Alexandru, elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Generală „Constantin Săvoiu” din Târgu-Jiu.

Proba de foc, la matematică

Dacă la proba de Limba şi literatura română elevii gorjeni s-au descurcat mai bine, proba de matematică, cea care se va desfăşura miercuri, 23 iunie, le dă dureri de cap atât părinţilor cât şi elevilor. „Nu a ieşit încă fetiţa mea. Am mari emoţii, dar sunt normale. Cred că noi, părinţii, avem emoţii mult mai puternice decât copiii noştri, cei care dau examen. Ei din momentul în care au văzut subiectele, au început să se concentreze, le-au trecut emoţiile. Pentru noi a fost însă şi mai greu. Dar sunt convinsă că rezultatele vor fi unele bune, pentru că toţi sunt copii buni. Am văzut subiectele la alţi elevi şi ştiu că fata mea a învăţat, s-a pregătit din timp, şi sunt convinsă că va lua o notă mare. Am mai multe emoţii pentru matematică, la această probă este mult mai greu”, a spus Daniela Vasile, mama unei fete care a trecut ieri prin proba scrisă la limba română. Elevii, care aşteptau baremul de corectare, nici nu se mai gândeau la proba ce abia o încheiaseră, ci la următorul examen, cel la matematică. „A fost destul de bine, am avut puţine emoţii, dar până la urmă a trecut totul. După ce am văzut subiectele, mi-au trecut toate emoţiile. Clar îmi este mai frică la matematică, mai ales că am învăţat pe ultima sută de metri, nici nu mă mai gândesc la examenul de astăzi (n.r. ieri), acesta a trecut, dar miercuri o să fie cel mai greu”, a spus Ana Motoni, elevă în clasa a VIII-a. Rezultatele parţiale vor fi afişate pe 24 iunie, ier cele finale pe 27. După data de 12 iulie se va începe repartizarea computerizată.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here