Solist profesionist, de un an de zile, la Ansamblul Folcloric „Doina Gorjului”, Valentin Samfira, se pregăteşte să scoată pe piaţă primul său album de muzică populară. Un alt record, pentru solistul de 19 ani, este că are înregistrate câteva piese în duet cu Maria Loga. Copilăria şi adolescenţa i-a fost dominată de o pasiune adânc înrădăcinată pentru teatru. În preadolescenţă, pasiunea pentru muzică a început să se înfiripe… printr-o ameninţare. „Directoarea şcolii care era şi mătuşa mea, era profesoară de franceză. Crezând că am talent la muzică, m-a ameninţat cu corigenţa la franceză dacă nu mă apucam de cântat” , ne-a declarat Valentin Samfira.
Nefiind încântat deloc de acest lucru, tânărul a prins gustul muzicii când s-a văzut pe o scenă, în faţa publicului. În prezent, acesta are peste 20 de diplome, şi din octombrie 2008 este angajat profesionist la Ansamblul „Doina Gorjului”.
Merge la pescuit cu iubita
18 piese de folclor autentic vor face parte de pe albumul de debut al lui Valentin Samfira, album ce va apărea peste două luni. Intitulat „Sunt flăcău mândru gorjean” , albumul are câteva piese compuse de artista Maria Loga, cu care tânărul colaborează foarte bine. De asemenea, şi pe viitorul album al Mariei Loga, se vor regăsi mai multe piese realizate în duet cu Valentin.
Atunci când nu face muzică, Samfira pescuieşte. „Merg foarte des la pescuit, împreună cu prietena mea, Mădălina. Amândoi avem aceeaşi boală” , a completat artistul. Acesta îşi vede viitorul într-o carieră de televiziune. El doreşte să urmeze Facultatea de Jurnalism, şi se vede în rolul prezentatorului şi moderatorului unei emisiuni folclorice. Valentin recunoaşte că la un moment dat a fost tentat să urmeze şi cariera de profesor, însă s-a reorientat, deoarece a realizat că nu are răbdare să lucreze cu copiii.
A ştiut de mic ce e greul
Născut şi crescut la ţară, în comuna Dănciuleşti, Samfira mai are încă doi fraţi, însă este mândru că a crescut la ţară, şi a trecut prin toate „etapele” muncii. „Fiecare dintre fraţi avea câte o sarcină prin gospodărie, care trebuia neapărat îndeplinită. Eu, de obicei, mergeam cu cele şapte oi la păscut” , a adăugat interpretul. De asemenea, o mare ruşine era pentru acesta să nu ştie dansurile populare. „Eram nevoiţi să intrăm în horă de mici, pentru ca apoi, să putem invita mândrele la dans” , îşi aminteşte Valentin.
Izabella MOLNAR