La dezordinea zilei – Revaccinări politice în 2010 – Crizele postelectorale în partide

494
Virusul gripei porcine, se pare, are antidot, în schimb pentru sănătatea politică în România nu se poate afla leacul. După frământările care au avut loc în timpul alegerilor prezidenţiale şi conflictele electorale dintre partidele aflate pe eşicherul politic românesc în care au lipsit discuţiile despre programe sau strategii ale candidaţilor, ori acestea fiind rareori amintite, iată că acum se repune pe masa dejoc ideea schimbării, modernizării sau a reformării în cadrul grupărilor politice.

Cele care au pierdut în alegeri, repetat prin neobţinerea unui scor aducător de intrare la guvernare sau de fotoliu prezidenţial se văd nevoite să-şi redefinească echipa de conducere, iar cele care au avut câştig de cauză la alegerile trecute se confruntă, pe lângă problemele reieşite din faptul că sunt la putere şi trebuie să asigure administrarea ţării, cu unele nemulţumiri ivite în rândul celor care se aşteptau la răsplata cuvenită pentru efortul depus în electorale. După cum este normal nu-i poţi împăca pe toţi şi peste toate apar discrepanţe în susţinerea unor puncte de vedere sau a unor declaraţii şi de aici nu mai este mult până la inflamări şi schimbări de macaz către alte peisaje care au oferte la îndemână.
La noi, din cât s-a observat în ultimul timp, există o regrupare de ligă I-a să-i spunem, din care fac parte PDL, PSD şi PNL şi o ligă secundă UDMR plus minorităţi, plus, mai noi, independenţi, aceştia din urmă furnizând material băncii de rezervă unuia sau altuia din formaţiunile din primul eşalon.
Dacă pentru pedelişti şi udemerişti situaţia este, din perspectiva problematicii interne de partid, după accederea la putere, mai calmă, pentru cei ce au optat să facă opoziţie lucrurile nu sunt deloc clare în momentul de faţă. În PSD urmează o perioadă destul de grea care vizează lupta pentru preşedinţia partidului şi alegerea unor noi echipe de conducere mai potente mai cu sorţi de izbândă în viitoarele alegeri şi, ceea ce este mai important, reformarea acestei formaţiuni politice – aspect ce se tot declară ca necesar. Ca o paranteză – este de luat în seamă pentru toţi românii, pentru păstrarea unei linii democratice în societate, existenţa unui partid de Stânga – contrapondere la partea care-şi asumă Dreapta politică, loc asumat acum de două partide – PDL şi PNL. Din păcate, aspectul doctrinar, ce ar trebui să fie un fel de buletin de identitate politică, s-a voalat, la formaţiunile enumerate aici, din principiile iniţiale care anunţau sensul acţiunii politice nu a mai rămas decât culoarea ca element de departajare în grămada convenabilă, ca poziţionare, a aşa zisului Centru – o poziţie de mijloc între partidele de dreapta şi de stânga, ea fiind favorabilă unor schimbări progresive şi moderate a structurilor sociale. În cazul României, politica de centru este o simplă poziţionare oportunistă.
În sfârşit, se pare, mijesc în această posibilă reformare a partidelor afirmată în ultimul timp, elemente care privesc nu numai schimbarea numelor de la conducere, dar şi clarificarea mai bună a unei linii doctrinare, adică asumarea unei viziuni politice, economice şi sociale specifice. Fără această ultimă condiţie totul este apă de ploaie sau gripă cu mutaţii.
Pentru edificare să vedem ultimele strănuturi mediatice:
De la Vosganian citare: “PNL trebuie să se întoarcă în albia sa. Partidul trebuie să-şi reafirme identitatea, prioritatea fiind profesionalizarea acestuia, pentru a ne spori electoratul”.
Veteranii partidului, Vasile Blaga, Radu Berceanu şi Adriean Videanu intenţionează să facă curăţenie în structurile de conducere şi să înlăture reprezentanţii aripii Stolojan din posturile de vicepreşedinţi deţinute în acest moment. Conform unor surse din partid, Stolojan ar lucra la o platformă ideologică pentru PD-L care prespune, printre altele şi anumite modificări statutare de substanţă.
Năstase ar putea candida pentru funcţia de preşedinte, potrivit Mediafax, Ponta pentru cea de preşedinte executiv, Diaconescu pentru cea de preşedinte al Consiliului Naţional, iar Liviu Dragnea ar opta pentru funcţia pe care o ocupă şi în prezent, cea de secretar general.
Mitrea: “Partidul trebuie deschis. Nu mai putem rămâne partidul lui “Vă dăm”. “Vă dăm” nu trebuie să dispară, pentru că există zone sociale care trebuie protejate, dar un electorat normal de stânga cuprinde atât electoratul pasiv căruia trebuie să îi dăm, cât şi electoratul activ pe care trebuie să îl ajutăm, să îi creăm oportunităţi.”
Cristian Diaconescu, potenţial candidat: “Singurul răspuns pe care poate acum să îl dea PSD este acela de schimbare. Dacă nu facem asta ne-am ratat scopul şi toţi cei care au ieşit să spună că este nevoie de schimbare şi nu fac nimic, înseamnă că sunt farisei”.
Gheorghe Munteanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here