La Curtişoara, Casa – muzeu „Domnica Trop”, aproape gata de inaugurare

317

Picture 087Iniţiativa înfiinţării Casei – muzeu „Domnica Trop” la Curtişoara a aparţinut lui Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean şi omului de cultură Dorin Brozbă. Realizarea acestui proiect este aproape de final, iar inaugurarea casei muzeu va fi luna viitoare.

Pentru Dorin Brozbă, în acest moment, prioritară pe lista lăudabilelor proiecte din agenda sa este înfiinţarea casei – muzeu „Domnica Trop”. În urmă cu puţin timp, mai exact pe 22 iunie, Brozbă a vizitat-o pe Domnica Trop şi a discutat cu „ciocârlia” muzicii mehedinţene şi cu cele trei fiice al acesteia despre casa muzeu ce urmează a fi înfiinţată la Curtişoara. „ Pe 22 iunie, când Domnica Trop a împlinit 73 de ani am fost cu domnul Hortopan la Isverna şi am stat de vorbă şi cu cele trei fete ale artistei. Cu această ocazie am trecut în revistă şi lucrurile pe care le va dona: două costume populare, toate trofeele obţinute la festivaluri în cei peste 40 de ani de carieră artistică, discurile sale editate în 1973, 1974 şi 1975, fotografii şi lucruri personale specifice locului – un război de ţesut, o vârtelniţă, trăişti, sumane”, a explicat Dorin Brozbă.

Inaugurare în prag de seară

Domnica TropÎn momentul de faţă casa muzeu este aproape gata; urmează a fi decorată cu lucrurile pe care le va dona artista Domnica Trop şi fiicele acesteia. Casa se află chiar lângă cea a lui Gheorghe Zamfir. Pentru inaugurare, Dorin Brozbă a gândit un moment special: „casa-muzeu Domnica Trop va fi inaugurată în august, în prag de seară. La inaugurare vor fi prezenţi şi membrii familiei Domnicăi Trop, fetele şi nepoţii ei, care la rândul lor sunt buni interpreţi ai cântecului mehendinţean”. Familia Domnicăi Trop a primit cu multă bucurie iniţiativa înfiinţării unei case-muzeu la Curtişoara. Fiind o artistă de valoare naţională, Domnica Trop a făcut multe pentru cântecul mehedinţean şi, totuşi, autorităţile mehedinţene au cam uitat de valoarea artistei care le-a adus nenumărate premii şi onoruri câştigate cu vocea deosebită şi prin interpretarea sa de excepţie.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here