La controlul CJAS, Spitalele Novaci şi Motru, singurele unităţi cu cititoare de carduri funcţionale

558

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a întreprins o serie de controale ce vizau situaţia achiziţiei şi funcţionării cititoarelor de carduri de sănătate. Potrivit preşedintelui CJAS Daniel Bondoc, doar Spitalul Orăşenesc Novaci şi Spitalul Municipal Motru aveau cititoare funcţionale. Reprezentanţii Casei vor relua controalele, iar unităţile sanitare care vor fi prinse pe picior greşit vor fi sancţionate.

În această săptămână au fost demarate ample acţiuni de control pentru a verifica existenţa şi funcţionarea cititoarelor de carduri naţionale de sănătate din unităţile medicale aflate în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate. Din păcate, din cele opt spitale din Gorj, doar două s-au conformat. „Doar Spitalul Orăşenesc Novaci şi Spitalul Municipal Motru aveau cititoare de carduri funcţionale. Spitalele celelalte au primit o zi de răgaz pentru remedierea deficienţelor, iar joi reluăm verificările pentru că de vineri nu se va mai lucra decât cu carduri. Probabil că se vor da şi amenzi, dar interesul nostru nu este să sancţionăm spitalele, ci să ne asigurăm că fiecare unitate are cititoare de carduri funcţionale”, a menţionat Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj. De vineri, 1 mai, orice serviciu medical din pachetul de bază va fi acordat pe baza cardului de sănătate, potrivit normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru, care au intrat în vigoare la 1 aprilie. Potrivit noilor reglementări, în asistenţa medicală primară şi în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate de medicină dentară utilizarea cardului naţional de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale.

În spitale cardul se utilizează la internare şi externare
În specialităţile paraclinice utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face la momentul recoltării probelor. Pentru serviciile paraclinice de  microbiologie, dacă sunt singurele investigaţii recomandate, cardul se utilizează  la momentul depunerii probelor la laborator; dacă aceste analize sunt recomandate împreună cu alte analize de laborator, cardul se foloseşte la momentul recoltării analizelor de laborator. Pentru examinările de histopatologie şi citologie care nu se recoltează la furnizorii de investigaţii paraclinice, probele sunt transmise la laborator însoţite de biletele de trimitere, fără a fi necesară prezentarea cardului de sănătate. Pentru serviciile medicale paraclinice – investigaţii de radiologie, imagistică medicală, explorări funcţionale şi medicină nucleară utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face la momentul efectuării investigaţiilor.
În  spitale utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face – pentru spitalizarea continuă – la internarea şi externarea din spital, cu excepţia următoarelor situaţii: la internare în spital, dacă criteriul la spitalizare este urgenţă medico-chirurgicală; la externare din spital pentru cazurile transferate la un alt spital şi la internare, ca şi caz transferat; la externare, pentru situaţiile în care s-a înregistrat decesul asiguratului. Pentru spitalizarea de zi prezentarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face la fiecare vizită, cu excepţia situaţiilor în care criteriul de internare este urgenţă medico-chirurgicală pentru serviciile acordate în structurile de urgenţă (camera de gardă/UPU/CPU).
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here