O angajată a Minprest Serv, care presta în nodul de distribuție al UMC Rovinari, punctul de lucru Poiana, la curățarea benzilor a suferit, ieri dimineață, un accident de muncă destul de grav. Femeia și-a prins una dintre mâini în banda transportoare a cărbunelui, în timp ce făcea curățenie acolo, alături de alți angajați ai Minprestului și de alți mineri. Angajata a rămas astfel fără trei degete de la mână care i-au fost smulse de banda pusă în mișcare, femeia fiind dusă la spital de urgență urlând de durere și fiind într-o stare critică. Șocant este, dar deopotrivă și ilegal că salariata în cauză este încadrată, pentru a fi plătită cu salariul minim pe economie, la condiții normale de muncă, în timp ce minerii CEO care prestează și ei la benzile de cărbune primesc spor de periculozitate, fiind încadrați la condiții deosebite de muncă.
Sindicatul Solidaritatea 2013 a sesizat, recent, conducerea Complexului Energetic Oltenia, dar și Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj că salariații Minprest, mutați anul acesta din lămpăriile și spălătoriile carierelor miniere din Motru au ajuns să presteze munci periculoase în timp ce nu sunt plătiți ca atare. Organizația sindicală atrăgea atenția companiei, dar și ITM că de fapt conducerea Minprest Serv Rovinari obligă salariații să presteze în condiții grele, deși sunt plătiți pentru condiții normale de muncă, amenințându-i că dacă nu acceptă ilegalitatea din contractul în cauză li se va desface acest act. Nicu Bunoaica și demonstra cu un astfel de contract, faptul că o salariată a fost obligată să accepte să presteze la benzi pe minim pe economie în timp ce minerii încadrați la CEO care fac aceeași muncă sunt plătiți în plus pentru periculozitatea activității pe care o prestează.
“Am depus solicitare în urmă cu două săptămâni, dar nu am primit deocamdată niciun răspuns nici de la ITM, nici de la CEO, deși ambele ar fi putut lua de mult măsuri, fiind evitat astfel incidentul de luni în urma căreia o angajată a Minprest a fost transformată în persoană cu handicap și asta în timp ce presta la Poiana pentru minimul pe economie. Nu voi tolera însă nepăsarea celor îndreptățiți să ia măsuri și să oprească aceste ilegalități pe care directorul Gabriel Giorgi le tolerează interesat fiind doar de cifre și nu de viața oamenilor pe care îi are în subordine. Giorgi vrea doar cheltuieli minime și un profit mare care să îi garanteze salariul mare pe care îl încasează lunar”, a declarat liderul de sindicat de la UMC Lupoaia.
Victima accidentului, ignorată de superiori
Bunoaica susține că femeia accidentată ieri trebuie ajutată să treacă cu bine peste cele întâmplate și să se facă bine, în timp ce superiorii ei ar trebui să se gândească unde o mută pentru a-i asigura, la revenirea în câmpul muncii, un loc de muncă sigur și nepericulos. “Angajata accidentată ar trebui să se îndrepte în instanță împotriva șefilor ei care au trimis-o într-un loc de muncă nesigur care i-a pus, din câte se vede, viața în pericol. Mai mult, superiorii de la Minprest ar trebui să se gândească că cele întâmplate la Poiana se pot repeta la orice unitate minieră unde angajații Minprest din lămpării și spălătorii, și nu numai, au fost aruncați, la începutul acestui an, după ce toți oficialii CEO dădeau asigurări că locurile de muncă ale respectivilor sunt sigure. Mai mult, nu știu ce păzesc liderii sindicatului din care această femeie face parte, deoarece niciunul luni nu au ieșit public să spună în ce stare se află colega lor”, a declarat Nicu Bunoaica.
De altfel, contactat telefonic, Cosmin Bivolaru, liderul sindicatului majoritar din Minprest, din rândurile căruia făcea parte și salariata accidentată luni, nu a răspuns, ieri, pentru a acorda un punct de vedere legat de accidentul de muncă de la Poiana.
Anamaria Stoica
In timpul mersului transportorului nu este voie sa se intervina la curatenie nici daca ai gradul de aviator de conditii.Cel care a impus sarcina de lucru trebuie tras la raspundere.
Aia e parerea ta, Vasile.