„La cireşe”, povestiri de Turcineşti

1388

Cea de-a XIV-a ediție a Sărbătorii Cireşului s-a ţinut în acest an într-o livadă de cireși din satul Rugi al comunei Turcinești. La eveniment au participat autoritățile locale și specialiștii din domeniul agricol, precum şi câţiva elevi care au marcat importanţa cireşului în comună.

În fiecare an, autoritățile locale din Turcineşti, cu sprijinul specialiștilor de la Camera Agricolă și Direcția de Agricultură, organizează Ziua Cireșului. Joi, sărbătoarea a fost marcată aşa cum se cuvine, chiar în mijlocul livezilor cu cireşi.
cirese (1)Comuna Turcineşti este renumită în judeţ şi în ţară pentru livezile întinse cu cireşi de diverse soiuri, cei mai mulţi dintre localnici câştigându-şi traiul doar din vânzarea fructelor. „Suntem la cea de-a XIV-a ediție a Zilei Cireșului și am invitat doar cei mai importanți producători, elevii de la școală și specialiștii din agricultură. Scopul acțiunii de cirese (3)astăzi este de a promova cireșele de Rugi! Avem producători care au chiar și 300 de cireși în livadă, alții au mai puțini, este o zonă minunată pentru creșterea acestui pom fructifer. Elevii i-am invitat pentru că tot ce ne dorim este ca acești tineri să nu renunțe la cultivarea pământului, la îngrijirea cireșilor, să nu se descurajeze niciodată și să folosească ce ne-a lăsat Dumnezeu! Avem producători care câștigă bani frumoși din vânzarea cireșelor”, a precizat Vasile Gogălniceanu primarul de la Turcinești.

Producţie redusă din cauza ploilor din primăvară
cirese (4)În localitate nu există gospodărie sau bucată de teren pe care să nu fie cel puţin un cireş, mulţi dintre localnici câştigându-şi traiul doar din vânzarea fructelor. Oamenii spun că nu folosesc niciun fel de substanţe toxice pentru a trata pomii, acesta fiind şi motivul pentru care anual se pierd mulţi cireşi. Deşi în acest an proprietarii de livezi nu au mai înregistrat producţii la fel de bune ca în anii trecuţi din cauza ploilor abundente din primăvară, nu se pot plânge.
„Din cauza ploilor, producția de cireșe de anul acesta a fost diminuată, afectată destul de mult. Au mai apărut, de asemenea, și boli ale cireșelor, pe care cireșarii de aici au trebuit să le combată. Nu este simplu să ai grijă de pomii fructiferi ca să ai o producție bună”, a spus Dan Tănăsescu, directorul DADR Gorj.

Sprijin din partea conducerii APIA
cirese (5)APIA Gorj le acordă sprijin financiar fermierilor din partea UE.
„Am acceptat cu mare plăcere invitația domnului primar. Localitatea Turcinești este cel mai de tradiție loc de cultivare a cireșului din Gorj. Mă așteptam ca de la un an la altul, interesul fermierilor din Rugi să fie mai mare, să cirese (6)participe mai mulți la această sărbătoare. Mă așteptam ca oamenii de aici care au cireși să se fi constituit într-o asociație. APIA Gorj sprijină fermierii cu subvenții importante. Am încheiat un ciclu și demarăm un altul cirese (7)2014-2020. Vreau să asigur toți fermierii că pot beneficia de importante sume de bani. Va exista un program de reconversie al plantațiilor pomicole și se vor putea accesa fonduri bănești importante de la UE. Se vor putea schimba sau îmbunătăți soiurile de cireși”, a spus Constantin Negrea, șeful APIA Gorj.
cirese (8)De dimineaţa până seara, oamenii din Rugi culeg cireşe pe care le vând apoi chiar în faţa porţii clienţilor veniţi majoritatea din alte judeţe.
Cireşele din Gorj ajung atât pe pieţele din Târgu-Jiu, precum şi din alte oraşe din ţară.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here