La cimitirul din Miculeşti – Raluca Tulic, înmormântată în rochie de mireasă

214

Picture 165Rezultatele necropsiei în cazul adolescentei de 17 ani care a murit, miercuri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, unde fusese internată pentru o intervenţie chirurgicală de scoatere a amigdalelor au arătat că fata a făcut infarct miocardic acut întins cu pancreatită hemoragică.

Rezultatul necropsiei a surprins pe toată lumea, inclusiv pe medicii care nu îşi explică cum s-a distrus atât de rău inima unei adolescente de 17 ani. Părinţii, devastaţi de durerea pierderii şi celui de-al doilea copil, au venit împreună cu rudele pentru a ridica trupul neînsufleţit al Ralucăi de la secţia de Medicină Legală. Raluca Tulic va fi înmormântată sâmbătă la Miculeşti, satul natal al adolescentei. Tânăra îşi va dormi somnul de veci în rochie de mireasă, pe care nu a apucat să o poarte la momentul potrivit.

IMG_4617Raluca Tulic, adolescenta de 17 ani care a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, în dimineaţa zilei de miercuri, a făcut infarct şi avea pancreatită hemoragică. Potrivit directorului medical al Spitalului Judeţean Târgu-Jiu, Constantin Pălivan, rezultatele necropsiei au arătat că adolescenta de 17 ani a murit în urma unui infarct miocardic, întins în tot ventriculul stâng şi a unei pancreatite hemoragice. “Ne-a surprins şi pe noi cauza morţii, este reală. Rar am putut să vad aşa ceva. Diagnosticul necroscopic a arătat că este vorba despre un infarct miocardic extins la nivelul întregului ventricul stâng şi o pancreatită necrotico-hemoragică”, a spus el. Aceiaşi cauză a morţii a declarat-o şi Gheorghe Stanciu, şeful secţiei ORL. „Concluzia este infarct miocardic acut întins cu pancreatită hemoragică”. Însă rezultatul nu i-a mulţumit pe părinţii şi rudele care au venit să ridice trupul neînsufleţit al Ralucăi.

Infarctul, provenit din cauza fricii

Picture 127Unul dintre motivele invocate de către medici, pentru care Raluca ar fi făcut infarct, este stresul şi faptul că urma să fie operată. Însă părinţii Ralucăi neagă această idee, neştiind-o pe fiica lor fricoasă. Medicii au povestit cum fetei i s-a făcut brusc rău şi nimic nu a mai putut-o salva. „I s-a făcut brusc rău, a intrat în stop cardio-respirator, s-a descoperit la necropsie că a făcut un infarct. Probabil un stres l-a provocat (n.r. infarctul), stresul că urma să fie operată. Era probabil o fire mai fricoasă. Nu pot să spun dacă avea dureri de articulaţii”, a declarat Gheorghe Stanciu. Tot după spusele aceluiaşi medic, analizele Ralucăi erau bune, dar erau analize uzuale, analize de sânge care nu au arătat modificări. Întrebat dacă e posibil ca infarctul _MG_4656să fi fost produs în urma unei supradoze de medicaţie, Stanciu a declarat că tratamentul nu dă infarct. „Un antibiotic la 12 ore vi se pare supradoză? Nu ştiu dacă ampicilina la 12 ore poate să provoace infarct. Electrocardiogramă nu se face la copil de 17 ani. Radiografia urma să fie făcută în ziua operaţiei, dacă pe ea arăta un corp mărit sau în caz de ceva se făcea examen cardiologic şi EKG, iar operaţia era amânată. Era în pregătire de operaţie, nu a fost operată. Putea să moară luni sau marţi, dar aşa s-a întâmplat”, a menţionat medicul.

Rudele, uimite de rezultat

IMG_4615La auzul veştii că Raluca s-a stins din cauza pancreatitei şi a unui infarct provocat de frica operaţiei, părinţii şi rudele fetei s-au arătat uimiţi de rezultat. Întrebat de ce a decedat Raluca, înainte de a afla oficial rezultatul necropsiei, unchiul fetei a declarat că aşteaptă rezultatul şi că tinerei i se mai făcuse o serie de analize, la Motru, care nu indica nimic suspect. „O pancreatită, aşa au zis doctorii de aici, dar să vedem acum ce are pe cord. Fata mai făcuse un rând de analize la Motru, deci ea a venit de bună voie să-şi scoată amigdalele şi polipii, în vacanţă. Ea nu ştia că e bolnavă de pancreas, nu o durea nimic, ea a venit sănătoasă şi am luat-o moartă”, a precizat unchiul fetei, Dumitru Boiangiu. Părinţii au precizat că Raluca a dorit să facă operaţie pentru că nu mai suporta tratementul şi că acuza dureri de picioare. „Fata îmi spune că o dor picioarele iar medicul mi-a spus să facem operaţie de amgidale pentru că sunt foarte inflamate. Fata s-a decis că vrea operaţie, pentru că luase prea mult tratament, dormea cu gura căscată din cauza polipilor. Urma să fie făcute ambele operaţii în acelaşi timp, de polipi şi de amigdale. Fata mea la 17 ani avea pancreatită, până acum nu a fost bolnavă, nu s-a văitat de nimic. Nu o durea nimic, nu am avut-o prin spitale, nu i-am făcut injecţii, nu i-am dat pastile. O să cerem şi o anchetă, nu sunt clar. Acum face injecţia şi în două-trei minute, moare. Nu am de unde să ştiu dacă i-au greşit analizele de la început. Analizele pe care le-am făcut la Motru i-au ieşit bune, dar pe cele de aici nu am apucat să le văd, pentru că ele au venit marţi iar miercuri eu veneam la operaţie şi am găsit fata moartă” au declarat părinţii Ralucăi, cu ochii plini de lacrimi.

Părinţii anunţaţi de o pacientă, de deces

Ştiu că nu mai pot face nimic care să le aducă fiica înapoi, dar totuşi nu înţeleg de ce nu i-a anunţat nimeni că Raluca a decedat. Una din marile nemulţumiri ale părinţilor şi rudelor este că nu au fost anunţaţi de nici un cadru medical că fiica lor a murit. Tatăl fetei a fost sunat de pe telefonul Ralucăi rămas în sala de tratament, de către o colegă de salon. „Nu ştiu ce să spun. Nu m-a sunat nimeni dintre medici, m-a sunat cineva de pe telefonul fetei, din sală. Eu am crezut că este fata. Prima dată am şi zis „Ce faci tati?”, şi mi se spune că nu e ea, că e o colegă, că fiica mea e la reanimare de o jumătate de oră. După vreo 20 de minute am fost sunat din nou şi mi s-a spus să vin repede la Târgu-Jiu că fiica mea e moartă. Am venit repede, am fugit”, a declarat îndurerat tatăl Ralucăi. Când tatăl a întrebat de ce nu a fost sunat de nimeni să-l anunţe că fiica sa nu mai este în viaţă, doctorul Stanciu i-a răspuns: “Ce poţi să-i spui unui om care aduce un copil sănătos în spital şi îl ia mort? Ce poţi să îi spui până nu ai confirmări? Nu ai ce să-i spui. Decât condoleanţe”.

Şirul întâmplărilor care au dus la deces

Medicii susţin că atunci când i-a venit rău Ralucăi, a fost preluată de către medicul care se afla atunci de gardă, Carmen Braia, care era şi doctorul curant al adolescentei de 17 ani. „Eu le-am spus (n.r. părinţilor) că în momentul în care i s-a făcut rău, am rugat-o pe colega de salon a fetei, să-i cheme părinţii, că ceva nu este în regulă. Am coborât la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), iar când am venit de acolo, pentru că resuscitarea acolo s-a desfăşurat, decesul fiind pronunţat, am întrebat colega de salon dacă a anunţat părinţii. Ei fuseseră anunţaţi, l-am aşteptat pe tată, i-am explicat că s-a întâmplat ceva cu inima fetei, pentru că nu a pornit de nici o formă, nici măcar la defibrilare electrică, ceea ce nu se întâmplă la un copil de 17 ani. M-am gândit la o malformaţie cardiacă, nu a fost, a fost altceva. Eu le-am spus la părinţi să accepte rezultatul necropsiei. Nu mă puteam pronunţa pentru că analizele au fost bune, analizele care se fac pentru orice intervenţie cirurgicală, pacienta era stabilă”, a declarat medicul Carmen Braia.

Resuscitată mai bine de o oră

După spusele doctorului Stanciu, doctoriţa de gardă, Braia, avea cabinetul chiar lângă salonul fetei şi a reacţionat imediat ce a fost chemată la fată. „În primele secunde i s-a făcut o injecţie de hidrocortizon hemisuccinat, iar după o asemenea injecţie porneşte inima, dar în cazul Ralucăi nu a pornit. În următoarele cinci minute a venit anestezista, cu oxigen, a fost luată la ATI, i s-au făcut manevre de resuscitare o oră, nu a pornit cordul. Dacă era ceva din cauza medicamentelor, injecţiei, că i s-a schimbat medicamentul, nu se întâmpla aşa ceva cu inima fetei”, a precizat şeful ORL. Acesta a mai spus că la inimă nu i s-au făcut analize pentru că fata venise pentru o operaţie de amigdalite, iar acea operaţie se face la un pacient în perfectă stare de sănătate. Doctorii au fost interesaţi ca Raluca să nu aibă ceva pulmonar, să nu aibă ceva în sânge, ca în timpul operaţiei să îi pornească sângerare. „În situaţia în care toate aceste analize, pulmonare şi de sânge, sunt bune, faci operaţia de amigdalite. Dacă găseam ceva perturbări la aceste analize nu făceam operaţia. Nici eu nu înţeleg cum a murit, dar se poate muri”, a încheiat medicul Stanciu.

Părinţii cer sticluţa cu medicaţia injectată

Când s-a ajuns la o discuţie cu părinţii, Claudia Bâldeanu, şefa secţiei de Medicină Legală, a fost întrebată de sticluţa de antibiotic din care i-a fost administrat Ralucăi. „Nu sunt în posesia acesteia, îmi pare rău. Deci discutăm pe caz, de mirare a fost situaţia în care nu a răspuns la metodele de resuscitare. Laboratorul completează ceea ce susţineţi dumneavoastră cu analiza sângelui, cu analiza de laborator. Există organe care vor arăta dacă dozele de medicamente administrate au fost cele care trebuia, ca şi cantitate. Deci nu am găsit semne de şoc anafilactic, nu am găsit absolut nimic, care să demonstreze, la prima vedere, că actul medical este legat direct de deces. Ceva s-a întâmplat. Reacţia organismului este infarctul şi pancreatita. Trebuie aşteptat rezultatul şi atunci vom şti exact care este doza de medicament administrată, vom şti exact ce s-a administrat. Din ceea ce am citit din foaia de medicaţie, nu există medicaţie care să fi fost dată fetei în vederea operaţiei. Nu sunt cuvinte să vă putem consola”, a declarat Bâldeanu.

Decedată la aceiaşi vârstă ca fratele ei

După aşteptări interminabile, părinţii îndureraţi au putut să îşi ia fiica acasă, pentru a fi condusă pe ultimul drum. Răvăşiţi de durere, aceştia şi-au strigat doleanţele. „De unde te mai iau eu mami, sufleţelul meu. Eu de acum mă bucuram de voi, de unde să vă mai iau pe voi doi. Te-ai dus la Costi, frăţiorul tău”, plângea mama Ralucăi, atunci când sicriul cu trupul neînsufleţit a fost pus în maşină. Părinţii au mai pierdut un copil, în urmă cu doi ani, Costi, fratele mai mare al Ralucăi a murit înecat tot la vârsta de 17 ani. Sora lui suferea mult după el, mergând adeseori la mormântul său pentru a aprinde o lumânare. „E a doua tragedie în familie, fata suferea mult şi după fratele ei, mergea în permanenţă la mormântul lui”, a spus unchiul Ralucăi. Sâmbătă, la Miculeşti, Raluca va fi înmormântată în rochie de mireasă.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here