La Centrul de Transfuzii – Donatori din ce în ce mai puţini

489

maria cazanCentrul de Transfuzii Sangvine din Târgu Jiu se confruntă cu o criză de sânge, mai ales în ceea ce priveşte unele grupe. Numărul donatorilor a scăzut destul de mult, doctorul Maria Cazan, directorul centrului, declarând…

că „suntem cam la limită cu rezerva de sânge”.  Dacă lunile trecute numărul donatorilor era de 20-25 pe zi, adică exact cât este nevoie pentru ca Centrul de Transfuzii să aibă o bază de sânge suficient de mare, luna aceasta abia dacă mai trec pragul centrului 13 oameni pe zi, în medie. „Nu au mai venit nici aparţinători, nu ştiu ce se întâmplă. Şi aceştia erau un segment destul de important în râdnul donatorilor”, a declarat directorul centrului, medicul Maria Cazan. Cele mai multe probleme sunt la grupele A pozitiv şi AB pozitiv. „Nu stăm bine la grupele astea două, suntem cam la limită. Săptămâna trecută astea au fost cele mai solicitate”, a completat Maria Cazan. Medicul a mai spus şi că nu există probleme cu tichetele pentru donatori, existând bani pentru achiziţionarea acestora.
Angajaţi puţini, bani şi mai puţini
Probleme există, însă, la categoria salariilor pentru angajaţi. Potrivit directorului centrului, la Târgu Jiu există 14 angajaţi şi patru persoane de prestări servicii, adică personal auxiliar. În luna august, salariul a fost primit fără sporurile de pe luna iulie, adică mai puţin cu aproximativ 35% din totalul sumei necesare salariilor. „Luna asta, pentru august, dacă vom avea mai mulţi bani, vom da mai mulţi. Cred că vom avea să dăm şi sporurile, dar nu ştiu ce vom face lunile viitoare”, a mărturisit medicul. Faţă de numărul donatorilor şi al volumului de muncă, angajaţii sunt puţini la număr şi totuşi problemele cu banii persistă.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here