La ceas aniversar

749

Sărbătorim pe 19 septembrie 2021, 105 ani de istorie a armei Artilerie și Rachete Antiaeriene.

La 19 septembrie 1916, pe timpul executării manevrei de la Flămânda, de către Armata a 3-a, s-a realizat doborârea primului avion german de către bateria înzestrată cu tunuri antiaeriene calibru 75 mm. „Deport” (nu tunuri terestre adaptate). Pentru acest fapt Comandantul bateriei, locotenentul Constantin Constantin, a fost decorat cu ordinul „Coroana României” în grad de cavaler iar elevul plutonier Limburg Dumitru a primit medalia „Bărbăție și credință”.
Această primă victorie antiaeriană a rămas un eveniment cu mare rezonanță în amintirea artileriștilor antiaerieni. Urmare a acestui succes, ziua de 19 septembrie a fost considerată, în perioada interbelică, Ziua Artileriei Antiaeriene.
Ca armă, artileria și rachetele antiaeriene reprezintă produsul secolului al XIX-lea și s-a născut din necesitatea combaterii aeronavelor inamice devenite extrem de evoluate și performante ca arme de luptă. Evoluția armei, de la înființare și până în prezent, este presărată cu numeroase pagini de eroism, de numeroase fapte de arme ale artileriștilor antiaerieni, care au știut să transforme misiunea de apărare antiaeriană a obiectivelor într-o datorie sfântă și nobilă.
În acest context vom desfășura în cazarma fostei Brigăzi 4 Art. AA „GORJ” o festivitate pentru marcarea acestui moment, la care sunt invitați, pe data de 17 septembrie, ora 10, atât cadre ale acestei arme dar și cei de alte arme, care au lucrat în această Mare Unitate.
Astfel, facem apel la cei care se simt încă atașați de istoria recentă a acestei mari unități militare gorjene, să se prezinte la punctual de control, la data mai sus menționată, în număr cât mai mare.
Programul acestei activități din data de 17 septembrie va fi următorul:
– 10:00 – 10:30 prezentarea în incinta cazărmii;
– 10:30 – 11:00 alocuțiuni ale fostelor cadre de conducere ale MU privind ziua artileriei AA și istoricul Bg. 4 Art. AA „GORJ” cu structurile componente;
– 11:00 – 11:30 vizitarea cazărmii și rememorarea momentelor de odinioară;
– 11:30 – 12:00 ținerea unui „Te Deum” la biserica militară din cazarmă „Adormirea Maicii Domnului și Sfinții Brâncoveni”, ctitorită în mare parte și cu ajutorul cadrelor militare ale brigăzii;
– 12:00 – 12:30 deplasarea la Restaurantul „Bulevard” unde organizatorii au pregătit o masă festivă.
La mulți ani cu sănătate și împliniri tuturor artileriștilor și rachetiștilor antiaerieni din Armata României, activă sau de rezervă!
Col. (rtr.) Vasile MUNTEANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here