La CE Rovinari – Afacerea certificatelor verzi miroase a ciprioţi “portocalii”

114

deschidereComplexul Energetic(CE) Rovinari va plăti peste 5 miliarde de lei vechi pentru achiziţionarea unor certificate verzi, necesare ca urmare a faptului că aruncă în atmosferă agenţi poluanţi.

 

Certificatele în cauză, achiziţionate ca urmare a unei licitaţii publice, la a căror cumpărare unitatea este obligată, băgă însă banii complexului în buzunarul unei firme care are ca acţionar un offshore cipriot. Se vehiculează că în spatele firmei s-ar ascunde politicieni “portocalii”, numele lui Radu Berceanu şi a lui Gheorghe Ştefan(zis Pinalti) fiind des vehiculate în mediul energiei regenerabile, în special numele pedelistului doljean fiind legat de această firmă.

Legislaţia spune ca fiecare poluator din România trebuie să achiziţioneze un număr de certificate verzi de la producătorii de energiei regenerabilă de timpul energie eoliene, solare, biomasă sau hidro. Un astfel de certificat, pe piaţă, costă maxim 43 de euro.

Complexul Energetic Rovinari s-a conformat şi a achiziţionat recent, aşa cum cere legea, câteva mii de certificate verzi. A făcut-o în mod transparent, apelând la o licitaţie publică. S-au înscris două firme la licitaţie pentru a oferi contra cost unităţii energetice aceste certificate verzi. În final a câştigat SC Tomis Team SRL, o firmă care, la prima vedere nu spune nimic. Totuşi, Tomis Team SRL spune multe, în special la capitolul acţionariat.

Offshore cipriot

Astfel, Tomis Team SRL este o societate în care acţionari sunt: un offshore, CWP Cyprus Limited, cu 95%, şi un navigator român fugit în Suedia înainte de ‘89 care şi-a luat numele de Emanuel Muntmark şi care deţine 5%. În CWP acţionar este un fond de investiţii care se numeşte Good Energy. Compania CWP este condusă de Mark Crandall, un fost broker care a lucrat pentru fonduri de investiţii cu renume cum ar fi Mark Rich, Merrill Lynch şi Trafigura, personaj controversat antrenat în afaceri cu plasamente de capital şi tranzacţii cu sume ameţitoare pe pieţe neagreate de SUA. Aşa au ajuns să adune aproximativ 800 de hectare pe Tomis Team SRL. Părţile sociale ale societăţii au fost transferate de CWP către Cez în schimbul a 182.811.962 euro, iar Muntmark a transmis cei 5% către Cez Poland Distribution BV Olanda pentru 9.621.682 euro. Noii acţionari au menţinut societatea Tomis Team SRL. De fapt, preţul mare al tranzacţiei este dat de terenurile achiziţionate sau concesionate de Muntmark şi Mark Crandall prin CWP.

CE Rovinari, pe lângă

Reprezentanţii CE Rovinari s-au arătat prea puţin interesaţi de ce vrea firma care îşi ascunde acţionariatul în spatele unui offshore(firmă înregistrată într-o ţară sau un teritoriu intitulat “paradis de impozit”, întrucât nu este impozitată sau este impozitată doar într-o mică măsură). S-au mulţumit doar să cumpere certificatele, să pună banii la bătaie şi să dea din umeri neinteresaţi pe cine finanţează de fapt unitatea energetică. Există însă şi o suspiciune, cum în spatele acestor offshore-uri se ascund şi politicieni, în speţă pedelistul doljean, Radu Berceanu.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here