La Câmpul lui Neag de Naşterea Maicii Domnului – Resfinţirea troiţei realizată acum un an de Asociaţia ‚,Drumul Crucii’’ din Runcu Gorjului

784

O incursiune chiar şi pentru câteva ore prin lumea de piatră a Jiului de Vest, în această perioadă, încântă ochiul şi poate oferi momente de neuitat.Scocul Jiului de Vest, peşterile Alunii Negrii, de Corali, Valea Iarului şi, nu în ultimul rând, lumea aproape ireală a avenelor şi cheilor formate pe cursul său ori a afluenţilor acestuia pot constitui tot atâtea impulsuri în a reveni în aceste locuri de o frumuseţe şi un pitoresc aparte.

Ascunse în inima pădurilor şuviţe de apă ale Jiului de Vest, ce coboară din piatră-n piatră, se adună şi luându-şi parcă rămas bun de la locurile de origine o pornesc la vale. Întreaga zonă este de o frumuseţe şi o sălbăticie ce impresionează ochiul.
Porţiunea în care râul se strecoară prin lumea de linişte a muntelui îi poartă pe cei ce se încumetă să pătrundă pe Jiul de munte printr-o lume aproape ireală de forme şi fenomene carstice, precum şi peisaje desprinse parcă din basme. Prin aceste locuri am avut privilegiul să revin recent la resfinţirea unei troiţe, precum şi sfinţirea unui foişor din apropierea acesteia de către Asociaţia Cultural – Turistică „Drumul Crucii” din Gorj în Ţinutul Momârlanilor de „Peste Munte” mai precis la Câmpul lui Neag de pe Jiul de Vest când acum un an o mână de gorjeni au pus umărul şi au montat nu fără trudă o troiţă care să amintească generaţiei de acum şi a celor viitoare de sacrificiile eroilor neamului românesc în cele două conflagraţii mondiale, precum şi a tuturor martirilor neamului de-a lungul vremurilor. Demersul face parte din programul asociaţiei amintite, demarat încă din anul 2012 de a ţine vie flacăra românismului în toate provinciile ţării şi a celebra faptele înaintaşilor noştri.
Am fost sincer impresionat de logistica de pe teren, implicarea participanţilor veniţi de pe cealaltă parte a Vâlcanului la acest proiect generos, precum şi de promptitudinea autorităţilor din Uricani şi a celor religioase la slujba de resfinţire a troiţei şi a foişorului participând însuşi preacucernicul părinte protopop, ce a avut cuvinte de laudă la adresa gorjenilor implicaţi în generosul proiect al Asociaţiei „Drumul Crucii” din Runcu Gorjului.
Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here