La Bustuchin e vremea culesului de șofran

6787

Spaniolul care în urmă cu câțiva ani a mizat pe cultura de șofran la Bustuchin în locul celei tradiționale de porumb sau grâu are toamna aceasta motive de bucurie. Plantele au ajuns la maturitate, iar recolta este una foarte bună, după cum apreciază acesta. Kilogramul de șofran se vinde și cu 30.000 de euro, iar în România sunt extrem de puțini producători. Afacerea presupune multă răbdare și destul de mulți bani pentru că nu e deloc ieftin să te apuci de așa ceva. O spune chiar Aparicio Guzman, cel care acum se bucură de „brândușele” crescute pe terenul său, șofranul semănând foarte mult cu aceste flori. „Eu am aici 5000 mp și vreau să o extind. Așa am început acum 4 ani, când nimeni nu cultiva șofran în România. Acum șapte ani am plantat bulbi pe o suprafață mai mică, am văzut apoi că România se pretează foarte bine la așa ceva, iar în Gorj zona e deosebită și merge foarte bine. Ca să înființezi o plantație costă mult. Am adus bulbi din Spania la început, unde kilogramul costă și 30 de euro. În acel kilogram intră cam 80 de bulbi, dar pentru 1000 mp e nevoie de vreo 300 de kilograme de bulbi. Investiția inițială nu e deloc ieftină, dar în cele din urmă devine rentabilă. Acum bulbii care sunt în pământ și care s-au înmulțit în plantația de la Bustuchin sunt bulbi românești. Eu așa îi consider, pentru că ei sunt crescuți aici, chiar dacă ei provin din cei aduși din Spania”, spune investitorul spaniol care, între timp, ca și bulbii săi, s-a românizat. Aparicio Guzman a învățat limba română și adoră bucătăria românească, în ciuda faptului că noi nu consumăm șofran.
El s-a obișnuit cu acest lucru și spune că e oarecum firesc să nu avem șofran în mâncare atâta timp cât planta nu a crescut pe aceste meleaguri. În plus, prețul exorbitant al acestui condiment îl va face să nu ajungă prea curând prin bucătăriile românilor. Guzman își vinde marfa la export, în Europa având clienții săi care de abia așteaptă să primească șofranul cultivat la Bustuchin. „E o marfă care se păstrează foarte bine într-un borcan și nu are termen de valabilitate. Se poate vinde și anul viitor, dar noi deja vindem pentru că eu am clienții mei în Europa, iar șofranul din România începe să fie cunoscut printre aceștia. Mai întâi am făcut o conversie a pământului pentru a fi sigur că există o cultură bună aici, iar acum putem vinde gramul de șofran și cu 14 euro. Eu vreau ca în Europa să fie cunoscute toate produsele din România. Eu sunt de 18 ani aici și pot să spun că mănânc mai bine ca în Spania, iar roșiile și castraveții de aici pot fi vânduți în Europa pentru că sunt mult mai gustoși. Avem depozit frigorific și sper ca de anul viitor să putem să dezvoltăm afacerea de aici. Clienții noștri vor cunoaște și aceste produse și sper să avem succes. Șofranul este foarte scump pentru că se produce foarte puțin, doar în Spania și în țările arabe. Se vinde și cu 3 euro un gram, dar acela nu e de calitate. Noi am făcut calitatea 1 aici la Bustuchin și putem vinde cu 14 euro”, spune Guzman. Un ajutor de nădejde al acestuia, pe lângă primarul Ion Ciocea, care l-a ajutat cu tot ce a putut pentru ca afacerea să se dezvolte, sunt femeile din sat. Acestea dau cu sapa, una dintre ele fiind Maria Nițu. Ea a învățat tot ce trebuie despre cultivarea șofranului, dar recunoaște că nu știe gustul acestui condiment. „Stamina la culegere trebuie să rămână legată pentru că ea dă valoarea prețului. Dacă se desparte nu e bine. Cei care cumpără apreciază să fie cât mai multe firișoare din astea roșii la un loc. Cele mai multe flori au câte 3, dar sunt unele și cu câte 5 sau 6 ori chiar mai mult, iar alea costă scump de tot. Dacă ai despărțit stamina ai pierdut la preț, e cum se consideră la noi la merele stricate, nu le poți vinde la același preț cu cele bune. Munca la șofran e ca la toate celelalte culturi. Dai cu sapa, smulgi buruienile, apoi vine culesul, cum e acum, după care urmează sortatul și ambalatul. De 4 ani m-am implicat în această muncă și am învățat câte ceva, dar domnul Guzman știe totul despre șofran. Am înțeles că a venit aici pentru că avem o climă foarte bună pentru această cultură. Eu până acum nu am gustat niciodată din șofran, nici măcar din curiozitate. Am auzit că dacă îl consumi uscat e bun pentru memorie, dar nu am încercat. Important este să fie recolta bună, iar toamna aceasta chiar este”, spune Maria Nițu. Culesul șofranului va continua până spre sfârșitul lunii viitoare, în tot acest interval de timp, mai ales pe frig, plantele continuând să înflorească la fel ca brândușele în prag de primăvară.
Gelu Ionescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here