La bacul din toamnă – O parte a absolvenţilor îşi vor alege materiile de examen

274

bacalaureat-2011Liceenii gorjeni care la sesiunile trecute ale examenului de bacalaureat au luat note peste 5 la toate materiile, însă nu au obţinut media 6, de care este nevoie pentru a absolvi examenul, au dreptul să îşi aleagă o materie sau două la care să fie din nou examinaţi.

A mai rămas mai puţin de o săptămână până la începerea sesiunii de toamnă a bacalaureatului. Tinerii care nu au promovat prima sesiune mai au o şansă să obţină diploma de bacalaureat, începând de săptămâna viitoare. Printre cei peste 3.000 de elevi înscrişi există şi absolvenţi care vor avea de susţinut examene la toate materiile dar şi liceeni care îşi vor alege materia la care vor susţine examen. Astfel, liceeni care la sesiunile trecute au promovat la toate materiile, dar nu au promovat examenul de bacalaureat, au dreptul să aleagă materia la care vor susţine examenul. „Absolvenţii care au promovat la toate materiile la examenul de bacalaureat, adică au luat peste cinci, dar nu au promovat examenul, adică media notelor era sub şase, pot alege orice materie la care să susţină examen”, a declarat Gheorghe Mitescu, inspector şcolar adjunct. Avantajul elevilor este că pot alege materia sau materiile la care sunt cei mai pregătiţi.

Peste 3.000 de absolvenţi înscrişi

În perioada 11-15 iulie au fost depuse cererile pentru susţinerea examenului din toamnă. Cele mai multe cereri s-au înregistrat pentru proba obligatorie a profilului. „Avem un număr de 3061 de absolvenţi înscrişi pentru sesiunea din toamnă a examenului de Bacalaureat. Pentru proba A, cea scrisă la Limba şi literatura română, s-au înscris 1824 absolvenţi. La proba obligatorie, la matematică pentru profilele reale şi la istorie pentru cele umane s-au înscris 2371 elevi. Pentru proba la alegere au fost înscrişi 1698 de absolvenţi”, a declarat inspectorul şcolar adjunct, Gheorghe Mitescu. Pentru sesiunea din toamnă, care începe de luni, 22 august şi se încheie în data de 31 august, vor fi puse la dispoziţie şapte centre de examinare şi două centre de evaluare. În ceea ce priveşte cei nouă elevi gorjeni care au fost eliminaţi din sălile de examen la prima sesiune, din luna iunie, fie pentru fraudă, fie pentru intrarea cu telefoane mobile în sală, aceştia nu au dreptul să participe la sesiunea din această lună a examenului de bacalaureat, ci doar la cea de anul viitor. Ei vor fi obligaţi să susţină toate probele de examen. Notele pe care le-au obţinut iniţial la probele la care nu au fost prinşi fraudând nu se vor lua în considerare, conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat.

Rezultate finale, pe 7 septembrie

Elevii au la dispoziţie mai puţin de o săptămână pentru a recapitula ce au învăţat, pentru ultima sesiune. Prima probă, de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, va fi susţinută în perioada 22-23 august, potrivit calendarului de desfăşurare a examenului. Proba C, de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, va avea loc în perioada 23-24 august, iar proba D, privind evaluarea competenţelor digitale, se va derula între 25 şi 26 august. Probele de foc vor începe cu prima probă scrisă, cea la Limba şi literatura română, care va avea loc pe 29 august. Urmează, pe 31 august proba obligatorie a profilului şi în 2 septembrie proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele obţinute la examenul de Bacalaureat din sesiunea august-septembrie vor fi afişate pe 4 septembrie, iar eventualele contestaţii se pot depune până la ora 20.00 în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi afişate pe 7 septembrie.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here