La aniversarea de 40 de ani a Termocentralei – Publicistul Dorin Brozbă a lansat cartea „Prometeii de la Rovinari”

386

În această perioadă, Termocentrala Rovinari împlineşte 40 de ani de existenţă. La ceas aniversar, publicistul Dorin Brozbă, care este şi energetician în cadrul acestei unităţi, a realizat o carte în care se regăsesc, deopotrivă, istoria termocentralei, directorii acesteia, dar şi evenimentele cele mai importante. Cartea „Prometeii de la Rovinari” a fost lansată ieri, la Târgu-Jiu, în prezenţa mai multor personalităţi ale culturii locale.

Publicistul Dorin Brozbă a reuşit să realizeze, recent, cea de-a 12-a carte a sa. „Prometeii de la Rovinari” a fost lansată ieri, autorul mărturisind: „astăzi, 18 iulie 2012, este un eveniment deosebit atât pentru mine, ca om al condeiului, cât şi pentru Termocentrala Rovinari, care împlineşte 4 decenii de funcţionare. Pe lângă faptul că eu am scris această carte, eu şi sunt salariat al acestei mari unităţi de 34 de ani, adică de la vârsta de 16 ani şi 18 zile, ceea ce, după calculele şi documentările mele pentru a face această carte, reiese că sunt cel mai tânăr salariat al acestei mari unităţi. Mă mândresc cu acest lucru; deja din cei 50 de ani de viaţă pe care îi voi împlini peste foarte puţin timp, iată, 34 i-am dedicat acestei termocentrale şi, datorită talentului meu în a scrie era normal să-i fac o carte documentară, în care sunt cuprinse toate evenimentele importante petrecute de-a lungul celor patru decenii”.

Lucrare cu acţiune umanizată
Pentru că de mai bine de trei decenii lucrează la Termocentrala Rovinari, Dorin Brozbă a surprins cu exactitate evenimentele cele mai importante şi le-a redat în cartea sa într-un mod umanizat. „Am avut şansa şi norocul, pe lângă faptul că lucrez efectiv acolo, de-a lungul vremii, să scriu şi foarte multe materiale şi, bineînţeles, cele mai multe le-am scris pentru cotidianul Gorjeanul, ca tânăr colaborator al său şi iată că, cu acele documente pe care le-am scris şi documentele pe care le-am scris ulterior, în aceşti ani, am realizat o carte foarte frumoasă. În ea sunt surprinse vizitele unor înalţi demnitari ai statului şi m-aş referi la: Nicolae Ceauşescu, pe care l-am şi surprins de două ori, eu fiind salariat al unităţii; Manea Mănescu, Ion Dincă, oameni înalţi de stat, care au avut o contribuţie esenţială în realizarea acestei mari unităţi, care în decursul celor patru decenii de activitate a livrat ţării 155 de milioane de megawaţi oră, ceea ce înseamnă 7,2 miliarde de euro, ceea ce este extraordinar şi, din calculele mele, producţia Termocentralei Rovinari pe care a realizat-o de-a lungul celor patru decenii ar putea să alimenteze întreaga ţară vreme de doi ani şi jumătate, ceea ce nu este puţin lucru. În carte am surprins oamenii cei mai importanţi ai unităţii şi am căutat să umanizez această carte, deci nu să scriu despre fiare, despre turbine, despre motoare”, declară autorul. Cât priveşte structura cărţii, Brozbă explică: „am scris efectiv despre oamenii care lucrează, am introdus şi directorii care s-au perindat de-a lungul vremii acolo şi, din semnalele mele de până acum, cartea este foarte reuşită, datorită faptului că a realizat-o un om care de 34 de ani lucrează efectiv acolo. Mă mândresc cu acest lucru şi cred că marea noastră unitate, care acum trece printr-o nouă transformare, pentru că aparţine de Complexul Energetic Oltenia, îşi va continua, prin această carte, identitatea sa. Am scos cartea tocmai pentru ca această mare unitate să-şi păstreze identitatea şi cât voi mai lucra eu acolo, faptele mele, munca mea şi carierea mea îmi vor da dreptul de acum încolo să-mi spun părerea înspre bine pentru unitate, căreia acum, în 2012, îi urez activitate îndelungată şi sper ca şi la celelalte aniversări să fiu şi eu invitat şi să particip alături de dragii mei colegi, energeticienii de la Rovinari”.

Termocentrala Rovinari, una dintre cele mai moderne
După 34 de ani de activitate în cadrul acestei unităţi, Dorin Brozbă susţine că „Termocentrala Rovinari este o unitate modernă şi produce cel mai ieftin megawat pe oră, cu 46 de euro, când pe piaţă sunt 70-75 euro megawatul. Acest lucru se datorează faptului că marea noastră unitate primeşte combustibilul preţios, cărbunele, direct de pe bandă, nemaifiind necesar transportul cu maşinile şi vagoanele. Iată că, la ora actuală este producătorul cel mai ieftin din Europa”. Pentru a realiza cartea „Prometeii de la Rovinari”, autorul a fost sprijinit de directorul Ion Pisc, lucrarea fiind „dedicată tuturor oamenilor care au muncit pe vatra de lumină a Rovinarilor”.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here