La 24 de ani de la dezastru – Pastile, radiaţii şi bancuri, amintirile gorjenilor despre tragedia ,,Cernobâl”

1317

cernobilÎmplinirea ieri a 24 de ani de la tragedia Cernobâl nu a creat nici un fel de vâlvă în Gorj, judeţ aflat destul de departe de focarul exploziei din 1986.

Gorjenii, simplii cetăţeni, şi-au adus însă aminte de tragedia de atunci şi de urmările pe care le-au simţit pe propria lor piele. Unii şi-au amintit că s-au panicat foarte mult când au auzit de dezastrul nuclear, că au luat pastile şi că s-au temut pentru ei şi copiii lor, alţii că erau obligaţi, prin natura muncii lor, să măsoare radiaţiile şi să raporteze la Bucureşti. Tinerii de atunci, acum cu 24 de ani mai în vârstă, vorbesc de informaţiile puţine care circulau dar şi despre bancurile care s-au inventat, pe acest subiect, în acea vreme.

Comemorarea celor care şi-au pierdut viaţa în explozia de la Cernobâl, în cursul zilei de ieri, nu a schimbat cu nimic viaţa gorjenilor. Doar unii, opriţi din treburile cotidiene, şi-au amintit de tragedia care s-a petrecut cu exact 24 de ani în urmă. ,,Nu mai reţin prea multe. Eram gravidă, şi stăteam acasă. Am auzit şi m-am speriat. Erau informaţii prea puţine despre cele petrecute atunci şi reţin că speram să ne ocolească o astfel de tragedie”, a declarat târgujianca Emilia Toma. ,,Eram în activitatea militară atunci. Reţin că eram pus să măsor radiaţiile şi să raportăm zilnic la Bucureşti. Erau nişte instrumente destul de rudimentare legate de măsurarea radiaţiilor. Dar făceam asta. Ştiu că am trăit un pic de teamă şi reţin că ni se dădeau nişte pastiluţe, iod parcă”, a declarat şi Tudor Nica din municipiu. Şi omul de cultură, Paul Popescu şi-a amintit de efectul pe care a avut-o asupra sa tragedia de la Cernobâl. ,,Eram la Iaşi atunci, eram în perioada studenţiei. Se spunea că eram cam aproape de explozie şi că ar fi fost urmări dar treaba asta s-a petrecut atâta timp şi din fericire nu mi s-a întâmplat nimic. Nu am luat pastile, îmi amintesc că autorităţile nu mai ştiau cum să ascundă ce s-a întâmplat, să bage sub preş evenimentele. Destul de târziu, la câteva zile s-a recunoscut că a avut loc acel eveniment. Măsuri de protecţia populaţie nu îmi amintesc să se fi luat ceva deosebit. Era un soi de panică, dar la douăzeci şi ceva de ani vezi viaţa altfel şi apoi lumea avea mentalitatea specifică românilor, că i se poate întâmpla asta oricui altcuiva numai ţie nu. Au apărut, reţin, chiar bancurile pe acea temă, în ciuda evenimentului tragic”, a declarat Paul Popescu.
Anamaria Stoica
9990-0-nucleare_01Remember
Explozia de la Cernobâl este cel mai mare dezastru nuclear produs în istoria omenirii, radiaţiile fiind de 400 de ori mai puternice decât cele eliberate în cazul bombei de la Hiroshima. Iar repercursiunile se resimt, din păcate, şi azi. Pe 26 aprilie 1986, unul dintre reactoarele centralei ucrainene de la Cernobâl exploda, provocând cea mai gravă catastrofă nucleară civilă. Oficial, drama nu a făcut decât 31 de morţi. Mii de persoane au decedat însă ulterior, din cauza iradierii directe sau indirecte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here