La 139 de la naşterea sculptorului / ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, a sosit „Acasă la Brâncuşi”

594

Sub genericul “Acasă la Brâncuşi”, Consiliul Judeţean Gorj, în parteneriat cu Mitropolia Olteniei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, au organizat, ieri, la sediul Palatului Administrativ din Târgu-Jiu, o serie de manifestări culturale dedicate împlinirii a 139 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

Invitatul special al manifestărilor a fost ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, care a deschis seria acţiunilor prin oficierea unei slujbe de pomenire a lui Constantin Brâncuşi, alături de un sobor de preoţi, la Biserica “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Târgu-Jiu. Ulterior, slujbei de pomenire, autorităţile locale şi judeţene, alături de şefi de instituţii şi oameni de cultură, preocupaţi de viaţa şi opera marelui Brâncuşi, s-au reunit pentru a a-l cinsti pe acesta la 139 de ani de la naştere.

“Pilonul artei mondiale este aici…”
Deschiderea alocuţiunilor în cinstea lui Constantin Brâncuşi i-a aparţinut lui Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, care a vorbit despre importanţa operelor de sculptură lăsate la Târgu-Jiu: “Dincolo de mesajul artistic, de a descifra simbolistica operei, de ce a vrut să spună Brâncuşi lumii, noi am înţeles că avem un lucru foarte important de făcut: că opera lui Brâncuşi este pilonul central al existenţei noastre, iar destinul nostru este legat mereu de Constantin Brâncuşi. De asemenea, dacă vrem să mergem pe un drum, acesta nu este altul decât Calea Eroilor, aşa cum a plasat-o artistul. Brâncuşi a fost cu adevărat gorjean, un bun român şi un creştin-ortodox. Ansamblul monumental de la Târgu-Jiu, recunoscut ca fiind cea mai reuşită operă la nivel mondial, a fost dăruit morţilor din primul război mondial. (…) Noi trebuie să înţelegem, să desluşim opera lui Brâncuşi să chemăm acasă la Brâncuşi pe toţi cei ce sunt interesaţi de frumos. Pe acest pământ binecuvântat de Dumnezeu, având pe Constantin Brâncuşi şi pilonul artei mondiale aici, noi avem obligaţia de a fi recunoscători şi a ne preocupa de tot ceea ce este posibil să realizăm că promovarea potenţialului acesta pentru judeţul Gorj este o obligaţie a noastră, a fiecăruia. Faptul că, s-au legat o serie de proiecte pentru promovarea potenţialului turistic al judeţului Gorj având în componenţa centrală operele lui Brâncuşi, au fost câţiva paşi făcuţi în acest sens. Totodată, realizarea asociaţiei de promovare turistică la nivelul judeţului, «Vino acasă la Brâncuşi!» a demonstrat cât de utilă este această formă de asociere. Ce facem astăzi este un lucru extraordinar de bun; este încă un pas spre unitate în valorificarea potenţialului turistic”.

cj1Sute de mii de turişti, la operele lui Brâncuşi
Subprefectul judeţului Gorj, Sorin Arjoca, le-a vorbit participanţilor la comunicările de ieri despre turiştii care vin să vadă anual operele brâncuşiene de la Târgu-Jiu, precum şi despre moştenirea lăsată de acesta urmaşilor noştri: “Când spui Constantin Brâncuşi spui cultură, viziune, artă, modernism, eleganţă şi, nu în ultimul rând, sculptură. Oricine rosteşte numele lui Brâncuşi nu are cum să nu fi venit sau să nu se gândească să vină măcar o dată pentru a vedea operele pe care acest mare om le-a lăsat aici. Acestea, de-a lungul timpului, s-au bucurat de vizita a sute de mii de turişti. Când spui Constantin Brâncuşi nu poţi să nu te referi la uriaşa sa personalitate şi expansiune creatoare. Suntem onoraţi să omagiem 139 de la naşterea celui care a fost Părintele Sculpturii Moderne dar, în acelaşi timp, suntem datori să-i protejăm şi să-i promovăm aceste bogăţii extraordinare pe care le-a lăsat să dăinuie printre noi aici, la Târgu-Jiu. Doar în acest fel consider că noi, autorităţile, putem să ne arătăm recunoştinţa faţă de imensa creaţie artistică a lui Constantin Brâncuşi, atât de monumentală, de originală, de o valoarea inestimabilă lăsată aici nouă, copiilor şi nepoţilor noştri”.
Edilul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cîrciumaru, a amintit despre eforturile autorităţilor de promovare a operelor lui Brâncuşi: “Pot să spun că prin operele sale, lăsate moştenire oraşului Târgu-Jiu, practic, Constantin Brâncuşi a lăsat cea mai de seamă carte de vizită pentru oraşul nostru, a lăsat o moştenire deosebită, care la aniversarea celor 139 de ani de la naştere ne obligă pe noi, autorităţile locale, să ne implicăm foarte mult, să facem mai mult faţă de ce am făcut până în momentul de faţă în a promova operele marelui sculptor”.

cj3“Brâncuşi e prezent în Gorj cu sufletul”
ÎPS Irineu Popa, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, a declarat faptul că, Brâncuşi, deşi este prezent cu trupul la Paris, are sufletul în Gorj: “Constantin Brâncuşi este prezent aici în Gorj cu sufletul său, este prezent la Paris cu trupul său; este prezent aici la noi prin conştiinţa pe care o avem faţă de înaintaşi, este prezent prin ceea ce el a lăsat moştenire nouă, românilor. Anul acesta, ne-am gândit să participăm cu mai multă intensitate la comemorarea lui Constantin Brâncuşi pentru că, fără de aceste valori, fără de memorie, un popor şi un neam mor, iar dacă noi nu aducem în plin plan aceste personalităţi ale vieţii noastre vom ajunge din ce în ce mai săraci”.

Vernisaj, lansare de film şi carte
Săptămâna dedicată împlinirii a 139 de ani de la naşterea lui Brâncuşi a continuat, ieri, cu lansarea volumului “Str. Calea Eroilor” al scriitorului Vasile Vasiescu, cu un recital oferit de cvartetul de coarde al Școlii Populare de Artă Târgu-Jiu, precum şi cu premiera filmului de promovare turistică a județului Gorj – “Acasă la Brâncuși”. Cei prezenţi la manifestările de ieri, au putut admira în holul Palatului Administrativ o expoziţie de pictură intitulată “Artă sacră” a elevilor de la Liceul Teologic din Târgu-Jiu.
Aseară, în Parcul Coloanei Fără Sfârşit din Târgu-Jiu, Centrul Municipal de Cultură “Constantin Brâncuşi” a organizat un eveniment în cadrul căruia au fost ridicate 139 de lampioane, care au marcat aniversarea naşterii lui Constantin Brâncuşi.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here