La 117 ani de la înfiinţare – Spitalul Târgu – Cărbuneşti va deveni spital de urgenţă

354

spitalul carbunestiSpitalul Târgu – Cărbuneşti, prima unitate spitalicească din judeţ, a împlinit, sâmbătă, 117 ani de la înfiinţare. În scurt timp, această unitate spitalicească va fi numită spital de urgenţă.

Cu ocazia aniverării a fost inaugurată şi o biserică în curtea instituţiei, la eveniment participând reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, cadre medicale şi oameni simpli.

La 1 octombrie 1892 a fost inaugurat primul spital din Gorj, Spitalul „Petreştii de Sus”, numele străvechi al oraşului Târgu – Cărbuneşti. Spitalul a fost construit după un model numit „Carol I”, fiind printre primele patru astfel de spitale din Regat. Clădirea cuprindea un pavilion central, cu două saloane mari, iar la extremităţi două saloane mai mici, unde erau izolaţi bolnavii contagioşi. De asemenea, în pavilionul central exista şi o farmacie, un cabinet de consultaţii şi biroul medicului. La înfiinţare, unitatea spitalicească cuprindea 30 de paturi care, după extinderea suprafeţei şi a numărului de pavilioane, a ajuns la peste 360 de paturi. Ulterior, pentru eficientizarea actului medical, numărul acestora a fost redus la aproximativ 200 de paturi iar, în ultimii ani, s-a ajuns la totalul de 303 paturi, aşa cum este şi în prezent. La acestea, care sunt folosite pentru spitalizarea continuă, se adaugă încă 31 paturi pentru spitalizarea de zi.
Un spital pentru o treime din judeţ
Spitalul orăşenesc Târgu – Cărbuneşti deserveşte un teritoriu arondat care reprezintă o treime din suprafaţa judeţului, adică 18 comune şi două oraşe, fiind vorba despre o populaţie de aproximativ 80 000 de locuitori. În prezent există şapte secţii, toate bine dotate, potrivit managerului, medicul Constantin Tîrziu. „În momentul de faţă, spitalul Târgu – Cărbuneşti cred că, după Spitalul Judeţean, este a doua unitate spitalicească a judeţului nostru. Aşteptăm în câteva zile, numirea de spital de urgenţă. Avem un spital modern pentru că, din 2004, când am preluat funcţia de director aveam patru secţii, astăzi avem şapte secţii, aveam 195 de paturi, acum avem 303 paturi. În momentul de faţă avem toate specialităţile acoperite cu medici, inclusiv un ambulatoriu. Sunt cel puţin doi, dacă nu trei sau patru medici pentru fiecare secţie, sunt patru linii de gardă. În spitalul nostru, actul medical pentru o persoană se desfăşoară în această cameră de urgenţă, care este dotată. Tot spitalul este dotat aproape cu tot ce este mai nou pe linie de aparatură medicală”, a declarat medicul Tîrziu.
Medicul Tîrziu, un manager apreciat
Prezenţi la eveniment, prefectul judeţului, Liviu Andrei, şi subprefectul Marcel Romanescu, s-au arătat încântaţi şi mulţumiţi de starea în care se află spitalul din Târgu – Cărbuneşti, precum şi de modul în care este condus de către managerul Tîrziu. „Managerul acestui spital este cel mai bun pe care îl putem avea în unităţile spitaliceşti, de departe. Nu există comparaţie şi lucrurile se văd şi în modul în care se desfăşoară activitatea şi în bugetul pe care şi-l gestionează foarte bine şi este o inaugurare biserica spital (1)încântare să poţi participa la un astfel de eveniment la Târgu – Cărbuneşti. Eu, ca subprefect, îl voi susţine mereu”, a spus Romanescu. De aceeaşi părere este şi primarul localităţii, Mihai Mazilu, care a declarat că, într-adevăr, omul sfinţeşte locul şi că, datorită activităţii managerului Tîrziu, spitalul este comparabil cu cele din alte ţări.
Biserică inaugurată de Gurie Gorjeanul, în curtea spitalului
Cu ocazia aniversării celor 117 ani de activitate, în incinta spitalului a fost inaugurată şi o biserică, slujba religioasă fiind oficiată de un sobor de preoţi precum şi de Gurie Gorjeanul, care a venit special pentru acest lucru în Târgu – Cărbuneşti. „Este foarte important ca un oraş cum este Târgu – Cărbuneşti să aibă o astfel de unitate spitalicească. Este deosebit de îmbucurător că astăzi (n.r. sâmbătă) se sfinţeşte şi o biserică în interiorul acestui spital, un pământ al lui Dumnezeu în interiorul instituţiilor de acest gen este binevenit”, a spus prefectul Liviu Andrei, prezent la slujbă.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here