La 100 de ani de la moartea lui Vasile Craiu, Avion „botezat” cu numele aviatorului-erou gorjean

320

În anul Centenarului, un avion al Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă Română a fost „botezat” cu numele eroului gorjean Vasile Craiu. Acesta este un proiect al comisiei Centenar de la Târgu Jiu şi al publicistului Dan Antoniu; comisia este coordonată de către Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.

În acest an se împlinesc o sută de ani de la moartea aviatorului-erou gorjean Vasile Craiu. Pentru cinstierea memoriei sale, un avion al Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă Română a fost „botezat” cu numele său; acesta este un proiect al comisiei Centenar de la Târgu Jiu şi al publicistului Dan Antoniu, comisia fiind coordonată de către viceprimarul Adrian Tudor.
Vasile Craiu s-a născut în localitatea gorjeană Novaci, în ultima zi din anul 1894. La vârsta de 15 ani, acesta a rămas orfan de tată, fiind nevoit să se mute în Bucureşti cu mama şi fraţii săi. Acolo a studiat Liceul „Cantemir Vodă” şi, deşi a avut o viaţă dificilă, Vasile Craiu nu a renunţat la visul său, acela de a zbura. Astfel, la început a urmat Şcoala Pregătitoare de Ofiţeri de Infanterie, pentru că nu avea posibilităţi financiare să se înscrie la aviaţie. Rezultatele excelente îl fac să ajungă plutonier chiar din primul an. Ulterior, în anul 1913, a reuşit să fie şef de promoţie; a luat parte la campania din Bulgaria şi a primit medalia „Avântul Tăriei”. Mai târziu, a ajuns sublocotenent şi i s-a permis înscrierea în aviaţie.
Vasile Craiu a decolat, pentru ultima oară, de pe aerodromul din Bârlad. Din nefericire, avionul nu a mai răspuns la comenzilor şi Craiu şi-a pierdut viaţa la mai puţin de 24 de ani, pe 24 august 1918. A fost înmormântat cu mari onoruri militare la Bârlad, de unde gorjenii l-au ridicat în 1927 pentru a-l reînhuma la Târgu-Jiu.
Din păcate, la ora actuală, mormântul lui Vasile Craiu nu mai este cunoscut.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here