Kosoni de aur, recuperaţi din Germania

338

Un lot de cinci monede dacice din aur şi paisprezece podoabe dacice din argint, părţi ale unor tezaure mai mari, recuperate recent din Germania, vor fi readuse, în ţară, anunţă Muzeul Naţional de Istorie a României. Potrivit unui comunicat al MNIR, cele cinci monede dacice din aur recuperate recent din Germania sunt stateri emişi de regele Koson (cca 44 – 29 a.C.), două dintre acestea aparţinând variantei cu monogramă pe revers, iar celelalte trei fac parte din varianta fără monogramă. În Gorj s-ar fi căutat şi găsit astfel de Kosoni, în zona Padeş, intenţia fiind de a se vinde pe piaţa neagră din Germania. Se vehiculează că şi acţiunea amplă a organelor de ordine în Padeş, pentru găsirea unor arme furate din Franţa, ar fi avut drept scop şi căutarea acestor monede.

Fragmentul de tezaur de 14 podoabe dacice din argint, databile în secolul I a.C., conţine o brăţară simplă, decorată cu capete stilizate de şerpi, pandantive, cercei şi verigi cu capetele răsucite. Toate aceste monede şi podoabe dacice foarte rare, au fost obţinute, în mod ilicit, de către persoane implicate în activităţi ilegale de detecţii şi săpături în zona Sarmizegetusei Regia, fiind ulterior scoase în mod clandestin din România şi puse în vânzare pe piaţa internaţională numismatică din Europa şi SUA.
Readucerea în ţară a celor cinci stateri de aur dacici de tip Koson şi a celor paisprezece podoabe din argint dacice, reprezintă încununarea cu succes a peste doi ani de muncă, la care au participat magistraţi de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, ofiţeri de poliţie, funcţionari din Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Consulatul General al României la Munchen şi experţi de la MNIR, precum şi omologi de ai lor din Germania. Cele cinci monede dacice din aur de tip Koson, precum şi cele paisprezece podoabe din argint vor fi expuse la MNIR în cursul lunii august.
Aceasta este cea de a doua operaţiune din acest an de readucere în ţară a unor piese aparţinând patrimoniului cultural al României, după recenta returnare a unui lot de 49 de drahme de argint dacice de tip Koson, din SUA.

11 operaţiuni de readucere a aurului dacic
Până în prezent s-au desfăşurat unsprezece operaţiuni de recuperare şi repatriere a unor brăţări dacice din aur, precum şi a unor monede din aur şi argint dacice şi greceşti (respectiv patru în 2007, una în 2008, una în 2009, una în 2011, două în 2012 şi două în 2013), având ca obiect piese de patrimoniu recuperate prin aplicarea convenţiei UNIDROIT, din Franţa, Elveţia, Spania, Irlanda, Statele Unite ale Americii şi din Germania. Au fost recuperate şi repatriate 13 brăţări dacice regale de aur, cântărind 12,633 kg, două umbo de scuturi de paradă regale dacice din fier, decorate cu reprezentări de animale reale şi fantastice, precum şi un număr de 292 monede din aur şi argint dacice de tip Koson şi monede greceşti din aur, emise la Tomis şi Kallatis. Acestora li se adaugă alte 142 monede dacice de tip Koson din aur, trei stateri de tip Lysimachos din aur, emişi în secolele II-I a.C., la Tomis şi Kallatis, 76 monede din argint şi bronz dacice, romane şi medievale, precum şi două depozite de unelte şi arme de fier dacice, recuperate de autorităţile judiciare româneşti pe teritoriul României, în cursul anilor 2009, 2011 şi 2013.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here