KIEV: ACORDUL politic de ASOCIERE Ucraina-UE va fi semnat la 21 martie!

206

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a anunţat că partea politică a acordului de asociere între ţara sa şi Uniunea Europeană (UE) va fi semnat la 21 martie, într-un mesaj video difuzat sâmbătă de către posturi de televiziune de la Kiev.

“Am purtat o discuţie cu preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy”, a spus Iaţeniuk, care a revenit vineri dintr-un turneu în Europa şi Statele Unite. “Am căzut de acord asupra faptului că partea politică a acordului de asociere între Ucraina şi UE va fi semnată în cursul summitului, la 21 martie”, a continuat el, adăugând că partea economică a acordului va fi semnată “mai târziu”.

Partea economică a acestui acord este cea pe care fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a renunţat să o semneze la sfârşitul lui noiembrie. Refuzul său a declanşat o mişcare de contestare care a condus la înlăturarea sa de la putere. La vremea respectivă, susţinătorii unei apropieri de Rusia apreciau că această parte economică va crea dificultăţi importante industriei ucrainene, puternic ancorată în economia rusă.

UE urmează să organizeze un summit la Bruxelles, în perioada 20-21 martie. Uniunea şi-a sporit ajutorul în vederea unei apropieri de Kiev, după ce forţe ruse au preluat controlul asupra Peninsulei ucrainene separatiste Crimeea.
Sursa: MEDIAFAX

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here