Justiţia (in)justiţiei

357

foto predo 2De când poporul român e cârmuit, bine sau rău, înţeleagă fiecare ce doreşte, de către Zeus, s-au schimbat multe şi, mai ales, mulţi. Inclusiv Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel este păstorul ortodoxiei de pe la noi.

Iar de Sfântul Dumitru avem două zile de sărbătoare, în care nu se prea munceşte. Taman acum mi-am adus aminte că statul i-a dăruit mulţi bani Bisericii Ortodoxe Române exact de când Zeus este preşedintele României, iar PF Daniel i-a luat locul mult regretatului PF Teoctist. Cu voia lui Dumnezeu şi a lui Zeus, of cors. Încurcate sunt căile Domnului.

S-ar părea că nouă, poporenilor, nu ne este bine, dar la vară va fi cald. Astăzi, se pune de-o Moţiune de cenzură, iar liderii opoziţiei, Victor Ponta şi Crin Antonescu, se hârjonesc, acuzându-se reciproc că nu vor din toată inima reuşita dărâmării Guvernului Boc al V-lea. Nu ştim care-i adevărul, dar culmea este că s-ar putea ca amândoi să aibă dreptate.

Zicerea aleasă ca motto, o auzii la o cafea din gura unui amic al venerabilului publicist şi sciitor George Manoniu. Aluzia la starea de fapt a poporului român, la mitingurile şi protestele de astăzi, din Bucureşti şi din provincie, era clară. Nu se-ntâlnesc doi gorjeni, cel puţin, ca să nu revină, precum un leitmotiv, grava sărăcie şi prăpăstioasa guvernare a Băsescului. Omul care-a dus ţara de râpă. În fond, nu numai cu Boc ar trebui să se războiască opoziţia şi protestatarii, ci cu Guvernul Băsescu!

Căci Zeus este acela care-a pus hamul şi pe Putere şi pe Opoziţie. Pe toată ţara. El deţine hăţurile, ca preşedinte al ţărişoarei asteia, ca Boss al CSAT, prin subjugarea serviciilor fiind ăl mai tare om din stat. Aici fiind de vină şi Constituţia şi prevedere, evident constituţională, că are puteri semiprezidenţiale. Nu intru în amănunte, dar cândva ar fi cazul să scăpăm de actuala formă de cârmuire a Republicii numite încă România.

Tot Zeus s-a lăudat ba cu reformarea statului, ba cu cea a Justiţiei. Pe care, desigur, tot el o călăreşte. Nici acum nu-i sigur că alegerea sa ca preşedinte al României, pentru al doilea mandat, s-a făcut legal. CCR ştie de ce! De afacerea cu flota nici nu mai amintim, întrucât Justiţia l-a albit pe Zeus. Deocamdată.

O declaraţie a fostului procuror DIICOT, Ciprian Nastasiu, acuză un trafic de influenţă pe axa Udrea-Cocoş-Stolojan, din vremea când bolnavul închipuit “Dragă Stolo” se făcuse bine şi era consilier prezidenţial al lui Zeus, care-ar fi intervenit în favoarea boşilor de la ALRO să obţină niscaiva energie la preţuri derizorii. Trimiterea ori aluziile spre Administraţia prezidenţială şi locatarul actual al Palatului din Dealul Cotrocenilor au iz penal.

Tot o zicală populară mai spune că “peştele de la cap se-mpute”. Uneori, când mimează democraţia, preşedintele Traian Băsescu deplânge soarta Justiţiei. De monitorizarea căreia din partea Uniunii Europene promite că vom scăpa. Ca şi de recesiune, dealtfel. (Din care recesiune ne-a scos de câteva ori, mai ales în campania pentru alegerile prezidenţiale trecute!). Zilele acestea se zbat unii să afirme că alegerile pentru forul de conducere al magistraţilor, care vor avea loc peste mai puţin de o săptămână, vor fi iar trucate. Iar reţeaua CSM, nu reţeaua GSM!, s-a pregătit pentru un nou mandat. Cu alegeri dubioase, la fel ca la obţinerea celui de-al doilea mandat, încă neelucidat, al Băsescului.

Cică se vor alege inclusiv procurori cu dosare penale. Consiliul Superior al Magistraturii – CSM – a mai fost criticat în toţi aceşti ani în rapoartele de ţară ale UE, mai ales că i-a luat sub aripa sa pe magistraţii suspecţi de corupţie ori acuzaţi de incompetenţă. Başca pentru faptul că s-au făcut promovări pe funcţii de conducere sau la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe criterii clientelare. Şi uite-aşa, Justiţia riscă să reediteze practicile de până acum dacă alegerile pentru compnenţa CSM nu vor respecta standardele legalităţii moderne şi europene, stabilite prin aprilie 2005, pe când România nu era membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

Dacă nu va fi o alegere corectă şi nu se va elimina orice suspiciune de incorectitudine, atunci şi cea mai mică suspiciune va submina credibilitatea CSM şi a întregului sistem judiciar din România.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here