Justiţia împinsă în prăpastie de Guvernatorul Traian Băsescu !

221

Face ce face semnatarul Pactului de neagresiune verbală, actualul Guvernator al României, Traian Băsescu, şi nu vrea să scape de hăţuri Justiţia. El nu se lasă şi se implică în tot felul de jocuri murdare, participând şi direcţionând alegerile de la CSM!

Acolo unde l-a luat cu el şi pe ascultătorul Daniel Morar, lăsat chezaş – temporar – de fostul Procuror General Laura Codruţa Kovesi. Ca un copil neascultător, care nu-şi cunoaşte lecţia, a scos din buzunăraşele sale „fiţuica” numită Constituţie şi a citit din ea un articol neconcludent, după care CSM-ul trebuie să aleagă procurorii şi judecătorii. Corect, dar nu procurorii generali şi nici procurorii şefi ai DNA! Încercând să păcălească lumea fraieră cu „vastele sale cunoştinţe” în materie de Constituţie, insul a izbutit să bulverseze alegerile. Unele total netransparente, din moment ce candidaţii nu se anunţaseră dinainte şi, oricum, un procuror pătat ca Oana Hăineală – preferata domniei sale – nu întrunea condiţiile elementare. Şi nici nu poate subordona judecătorii.
Pus pe rele, Dictatorul a zis: „Nimeni nu va negocia independenţa Justiţiei, de dragul păcii politice”. Practic, Guvernatorul Traian Băsescu a spus-o clar că preferă războiul decât o Justiţie neindependentă. Iar declaraţia sa a venit cu doar câteva săptămâni înainte de publicarea unui raport suplimentar al Comisiei Europene pe tema Justiţiei şi luptei împotriva corupţiei în România.
Numai că acela care împiedică Justiţia să fie independentă este chiar Dictatorul. S-a sesizat şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România care a declarat cu indignare că „Alegerile de la CSM (sunt) netransparente şi neprofesioniste”. La fel a susţinut şi Asociaţia Magistraţilor. Şi, uite-aşa, „Pacea” de la Cotroceni se clatină şi există un scandal Băsescu-Ponta şi în cazul CSM, dar şi în acesta al legislaţiei privind taxele locale. Legea desemnării preşedintelui CSM este clară şi după ea s-a acţionat inclusiv în anul 2005, când ministrul Justiţiei de atunci, Monica Macovei i-a propus pe Laura Codruţa Kovesi, dar şi pe Daniel Morar. USL nu doreşte să modifice legea, iar primul ministru Victor Ponta susţine destul de limpede: „Legal, ministrul Justiţiei propune procurorul general şi şeful DNA”.
Pentru mai buna lămurire a jenantei situaţii create de Guvernatorul Traian Băsescu să-i dăm cuvântul ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru: „Contestarea alegerii doamnei Hăineală, propusă de secţia de judecători a CSM nu a fost încă judecată prin vot, pentru că nu s-a ajuns la acest vot. Dar, printr-o fraudă de informare, contestaţia a fost anunţată ca respinsă”. În felul acesta, se înţelege că alegerea conducerii CSM s-ar putea totuşi relua. Adică exact ceea ce susţin şi asociaţiile profesionale ale judecătorilor şi magistraţilor, contrariate de imixtiunile politice ale Guvernatorului capabil să împingă Justiţia românească pe buza prăpastiei!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here