Jurnaliştii din Oltenia, puşi în dialog de Freedom House România

314

Reprezentanţii Freedom House România, în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene, au reuşit să pună la masa dialogului jurnaliştii presei oltene. Evenimentul a avut loc, miercuri, urmare a seminarului derulat în cadrul proiectului “Bursele europene. Jurnalişti în dialog”, adresat ziariştilor din presa locală, la care şi Gorjeanul a răspuns prezent. Gorjul a fost, de altfel, reprezentat aici şi de către unul dintre dascălii Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, prof. univ dr. Dorel Chiriţescu vorbindu-le jurnaliştilor despre criza din Grecia şi poziţionarea ţării noastre în raport cu această ţară europeană. Discuţiile au mai vizat MCV, cheltuirea fondurilor europene de către România, intrarea în spaţiul Schengen, criza economică din Europa, criza refugiaţilor şi nu în ultimul rând, agresiunea Rusiei în Ucraina.

Seminarul organizat în incinta Hotelului Europeca din Craiova a fost deschis de către Mihai Roşioru, coordonatorul biroului de presă al Comisiei Europene, Reprezentanţa România, care a prezentat obiectivul seminarului. “Comunicăm foarte mult, transmitem politicile Uniunii Europene către cetăţenii României, dar totodată ţinem la curent şi Bruxelles-ul cu tot ceea ce se întâmplă la Bucureşti”, a spus Mihai Roşioru, care a vorbit în faţa ziariştilor olteni despre soluţii şi planuri de viitor, dar şi despre refugiaţi.
Următorul care le-a vorbit jurnaliştilor prezenţi la eveniment a fost Ciprian Ciucu, expert al Centrului Român pentru Politici Europene. Acesta a prezentat tema “Criza migraţiei şi a refugiaţilor, impactul asupra spaţiului Schengen”, vorbim printre altele despre cei 9 milioane de sirieni plecaţi spre Europa.

foto 005Chiriţescu, despre datoriile Greciei şi ale României
“Grecia – Mecanisme europene pentru situaţiile de criză economică. Lecţii greceşti pentru România. Viitorul Uniunii Europene şi Monetare”, a fost tema discuţiei iniţiate la Craiova de către prof. univ. dr. Dumitru Chiriţescu, prorector al Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu. Chiriţescu, totodată publicist de la “Dilema Veche”, a explicat, la fel ca şi la catedră, că Europa este un imperiu, acesta având o perspectivă mult mai blândă despre viitorul acestui continent. “Europa are o dezvoltare economică uluitoare. SUA s-a dezvoltat în completarea acestui spaţiu de civilizaţie. Eu nu sunt atât de pesimist. Numai România a dat Uniunii Europene peste 4 milioane de imigranţi. La noi s-a simţit, la ei nu. Declaraţia Germaniei nu este întâmplătoare. Germania nu este o ţară fără strategii. Refugiaţii vor învăţa rapid să se comporte ca şi cetăţeni europeni. Sunt milioane de turci în Germania, care asigură prosperitatea Germaniei”, a subliniat prof. Chiriţescu, vorbind despre o datorie a ţării noastre de două ori mai mare decât a Greciei.

foto 031Filote, despre proiectele UE!
Directorul de comunicare al Freedom House România, Gelu Trandafir a adus apoi în discuţie, corupţia şi rapoartele MCV din ultimii doi ani. Doina Moşneag, expert independent a venit cu informaţii vitale despre fondurile europene ca în final să ajungă în faţa jurnaliştilor din Oltenia şi Angela Filote, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Acesta a vorbit aici de Planul Juncker, de proiectele Comisiei Europene, dar şi de creştere economică a ţării noastre, explicând despre nivelul real de trai, dar şi de crearea de noi locuri de muncă în România.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here