Jumătate dintre români nu economisesc deoarece sunt prea săraci

45
Mai mult de jumătate din populaţia de peste 15 ani a României (52%) nu economiseşte prin bănci pentru că nu dispune de resursele financiare necesare, deşi, dacă ar putea, ar vrea să pună deoparte în medie 240 lei pe lună, potrivit unui studiu realizat de IMAS Austria pentru România şi ECE.

În plus, 62% dintre cei intervievaţi au spus că nu economisesc prin bănci pentru că nu au bani sau pentru că preferă să-i cheltuiască, să-i investească în altceva mai profitabil ori pentru că nu s-au gândit deloc la varianta economisirii. Cu toate acestea, 83% din populaţia de peste 15 ani a României consideră că economisirea e importantă sau destul de importantă, fapt ce clasează România a doua intre ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE) unde activează Erste Group, după Ungaria (85%).
Pe de altă parte, clienţii Băncii Comerciale Române (BCR) au declarat că investesc lunar peste media de 183 lei de la nivel naţional, respectiv 233 lei. Studiul mai arată că 12% dintre românii care economisesc prin bănci spun că pun bani deoparte prin depozite la termen, câte 9% – prin conturi sau asigurări de viaţă, 8% prin fonduri de pensii facultative, 7% prin certificate de depozit, iar 5% prin alte instrumente de investiţii.
Motivele principale care îi determină pe români să economisească sunt păstrarea banilor pentru urgenţe sau ca rezervă după pensionare, respectiv pentru cumpărături. “Odată cu schimbările actuale, a avea o protecţie a devenit din ce în ce mai important pentru populaţie”, a explicat directorul executiv responsabil de divizia de retail al BCR, Sorin Mititelu.
Aproape toate persoanele de peste 50 de ani (98%) economisesc ca să aibă bani pentru urgenţe şi bani pe lângă pensia de la stat, în timp ce tinerii între 15 şi 23 de ani preferă să-i strângă pentru cumpărături. Numai 26% dintre români s-au declarat a fi foarte satisfăcuţi sau destul de satisfăcuţi de cât reuşesc să economisească în prezent, ceea ce ne clasează printre ţările cu un grad destul de scăzut de satisfacţie privind posibilitatea actuală de economisire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here