Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) l-a cercetat disciplinar, pe judecătorul Şerban Şarapatin de la Tribunalul Gorj pentru abateri reclamate de actualul şef de Investiţii la unitatea de la Rovinari a Diviziei Miniere-CEO, Iustin Moţa, arestat preventiv în dosarul “Motorina”, în anul 2011. Cercetarea disciplinară efectuată asupra magistratului care şi-a permis să-l bage după gratii pe fostul director al Bazei de Aprovizionare Rovinari s-a efectuat în aprilie anul trecut, magistratul fiind catalogat drept nevinovat de către superiori. Demersul lui Moţa la adresa lui Şarapatin, pe care îl acuza că nu ar fi avut competenţă în soluţionarea cauzei, competenţa, în opinia reclamantului, având-o DNA, a fost considerat de CSM drept neîntemeiat, hotărârea dată în favoarea magistratului fiind irevocabilă.
Scos de sub urmărire penală de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Iustin Moţa nu s-a lăsat până când nu a târât în faţa CSM şi procurorul şi judecătorul care au decis că are nevoie să stea după gratii pentru a da detalii mai exacte despre dosarul “Motorina” în care a fost implicat. Le-a făcut plângere atât procurorului Lavinia Ilie, cât şi judecătorului Şerban Şarapatin, ambii luând în urmă cu doi ani decizii hotărâtoare privind libertatea actualului şef de Investiţii de la unitatea minieră de la Rovinari.
Ilie a scăpat prima de Inspecţia Judiciară a CSM, ea fiind urmată de către judecătorul Şarapatin, sentinţa stabilită de CSM în cazul magistratului fiind consemnată recent într-un bilanţ al acţiunilor disciplinare efectuate de Inspecţia Judiciară şi soluţionate de Consiliul Superior al Magistraturii în cursul anului trecut.
Falimentara Licater SRL, încă la proces
În ce priveşte recuperarea banilor pe motorina furnizată de Baza de Aprovizionare Rovinari, firmei Licater SRL, aceştia nu au fost încă obţinuţi, deşi debitorii societăţii a cerut insolvenţa firmei în instanţă. Procesul început în luna octombrie 2011 la Tribunalul Casaş-Severin, de juriştii SNLO, nu s-a finalizat nici măcar în prezent. Între timp, lichidatorii societăţii le-au făcut plângere penală foştilor administratori sociali ai Licater, procesul fiind întârziat de soluţionarea plângerii în cauză. Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 17 octombrie.
Prejudiciul adus SNLO depăşeşte un milion de lei, bani nerecuperaţi pentru cele 200 de tone de motorină oferite SC Licater SRL, contra unor cecuri fără acoperire. Cel care a aprobat tranzacţia a fost Iustin Moţa, directorul, pe atunci, al Bazei de Aprovizionare Rovinari.
Anamaria Stoica