Judecătorul Greblă, căutat la struţi

412

Situație incredibilă pentru fostul senator și prefect de Gorj, Toni Greblă, care ieri a fost săltat de ofițeri de Poliție și dus la sediul DNA pentru a i se aduce la cunoștință că este urmărit penal. Acuzațiile ce îi sunt aduse acestuia sunt unele greu de digerat pentru gorjenii care l-au știut drept un politician cinstit, care nu s-a implicat în afaceri. Ieri însă lucrurile s-au schimbat radical pentru că judecătorul este acum cercetat pentru trafic de influenţă, în formă continuată, două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate). Şocant a fost că în acelaşi timp în care Greblă dădea explicaţii la DNA, anchetatorii au descins şi la ferma de struţi a familiei de la Teleşti. Soţia lui Greblă a declarat însă că ferma nu este a sa ori a soţului său ci a unei alte persoane, terenul fiind doar al mamei sale, închiriat unui afacerist.

Una dintre acuzaţii, adică cea legată de grupul infracţional, îl implică și pe omul de afaceri de etnie romă Ion Bîrcină, zis Dan Goeru, cel care a organizat nunta cu trei elicoptere la Poarta Sărutului pentru fiica sa și la care naș a fost chiar Toni Greblă. De asemenea, acuzația îl vizează și pe șeful Masoneriei din România, generalul Constantin Bartolomeu Săvoiu, un apropiat al PDL în anii trecuți, și el și Bârcină, ca și Greblă, de altfel, fiind ieri duși la DNA pentru audieri. Anchetatorii nu au făcut precizări oficiale despre toți cei aduși la audieri, în fața procurorilor ajungând și deputații PSD Iulian Iancu și Lucian Șova, despre Greblă vorbindu-se însă într-un comunicat de presă că ar fi primit mită și cadouri de la finul său de peste 50.000 de euro, dar și că senatorul are o fermă de struți la Telești, precum și alte afaceri, pe care nu le-a declarat niciodată în acte ceea ce, dacă se dovedește a fi real, îi cam grăbește sfârșitul carierei politice.

Şi rochiile finei, în atenţia procurorilor DNA
Astfel, conform anchetatorilor, Greblă ar fi primit de la finul său Bîrcină folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru autoturismul marca BMW Serie 5, înmatriculat succesiv pe numele societăţilor Hermens Comimpex SRL, Agena Systems SRL, Electric Service Orient SRL şi Electro Construct System SRL, toate fiind controlate de Bîrcină, valoarea totală a acestora fiind de 56.070 de euro, precum şi folosinţa gratuită a postului telefonic înregistrat pe SC Power Plus SRL. Cea din urmă firmă este implicată într-un alt dosar penal, în care Bîrcină a fost trimis în judecată deja pentru că i-a dat șpagă unui fost șef al ANRE pentru a-i facilita contracte în energie, șpaga fiind de o jumătate de milion de euro și vreo 400.000 de lei. Anchetatorii mai rețin și faptul că Greblă ar fi primit de la finul său, în 2 noiembrie 2011, suma de 1.200 de lei, reprezentând echivalentul a două rochii de damă, cadou pentru soţia judecătorului.
Bârcină și-a ajutat nașul și în ultima campanie electorală, procurorii DNA arătând că Greblă ar fi primit, în octombrie 2012, materiale electorale pentru campania privind alegerile parlamentare, respectiv: “şase capsatoare, 150.000 de capse, 2/3 km de cordelină şi alte materiale, toate pentru lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale”. Toni Greblă mai este suspectat că, în perioada 2010-2015, “a exercitat în fapt activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (activităţi comerciale), în mod ocult şi prin interpuşi, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate prevăzute de articolul 102 lit. b şi c raportat la art.110 şi art.82 alin. 1 lit. a din Legea nr.161/2003 (privind incompatibilităţile judecătorului de la Curtea Constituţională şi senatorului)”, potrivit procurorilor. “În mod neîntrerupt, numitul Toni Greblă a desfăşurat activităţi comerciale direct şi prin interpuşi şi a exercitat calităţile de asociat, respectiv administrator / director general, în legătură cu ferma agricolă situată în comuna Teleşti, satul Şomăneşti (tarlaua 100, parcela 1), judeţul Gorj şi respectiv SC Electra Balistic SRL (societate la care fiii săi au calitatea de asociaţi cu câte 2% fiecare, iar Prundianu Mihai este asociat cu 57%), având ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică)”, potrivit documentelor anchetatorilor.

20150122_125225Terenul soacrei, gazdă pentru 70 de struţi
Niciuna din afacerile respective nu s-a regăsit în vreo declarație de avere, senatorul și judecătorul Greblă nedeclarând nici un ban sau funcție din cele pe care i le atribuie procurorii. Din înscrisurile de la dosar rezultă că ferma agricolă din Teleşti, satul Şomăneşti, se află pe un teren al căror acte de proprietate, pe numele soacrei lui Toni Greblă, au fost semnate de acesta, în perioada în care a fost prefect al judeţului Gorj şi respectiv preşedinte al Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. Ferma figurează pe numele soacrei lui Greblă, în anii trecuți aici crescând până la 80 de struți pe serie, alături de alte animale. Ferma are două lacuri cu pește amenajate în apropiere, precum și plantații de pomi și viță de vie, dar și crescătorie de vite și oi, totul întinzându-se pe câteva hectare.
“La Buduhala nu este proprietatea mea şi a soţului meu, terenul respectiv în suprafaţă de aproximativ 5 hectare este terenul mamei mele, ea este proprietară şi ce s-a făcut acolo nu ştiu, nu ştiu cine este proprietar. Mama a închiriat terenul, este un contract de comodat nici nu mai ştiu de cât timp, nu am fost acolo de mai bine de 20 de ani. Am văzut că s-a făcut o percheziţie, dar probabil în prezenţa proprietarului fiindcă pe mine sau pe mama mea nu ne-a chemat nimeni şi eu ştiu că o percheziţie se face în prezenţa proprietarului imobilului”, a spus, joi, Mihaela Greblă.
Ea a menţionat că în ceea ce priveşte afacerile pe care familia Greblă le-ar fi derulat la respectiva fermă, prin creşterea de struţi, atât ea, cât şi soţul său, nu ar fi avut nici timpul şi nici pregătirea necesară pentru a desfăşura o asemenea activitate. “În ceeea ce priveşte afacerile pe care le-am fi derulat la fermă, soţul meu este plecat de foarte mult timp din oraş, eu nu mă pricep la astfel de activităţi, sunt jurist, avocat, deci nu am fi avut când sau cum să creştem struţi. Sunt deranjată şi şocată de referirile făcute, în special la cele referitoare la faptul că aş fi primit două rochii. Eu îmi cumpăr tot ce vreau să îmi cumpăr, am avut mereu posibilitatea în limite moderate să îmi cumpăr, mi-a permis situaţia financiară. Este un lucru aberant că am primit o maşină şi două rochiţe. (…) Nu ştiu altceva, m-a sunat Toni după ce a ieşit de la DNA şi mi-a spus că o să vină mâine (vineri – n.r.) acasă”, a mai precizat Mihaela Greblă.

Legături cu masonul Săvoiu
Greblă mai este acuzat că, începând din august 2014, ar fi întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri Ion Bîrcină şi Constantin Bartolomeu Săvoiu, cunoscut ca “Generalul”. “Împreună cu alte persoane, suspectul Toni Greblă a constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană”, au precizat procurorii DNA, în comunicatul de presă.
În afara comunicatului de presă anchetatorii rețin însă că afacerea din Turcia era cât se poate de bine gândită, cu implicații atât la Târgu Jiu, cât și pe malul Bosforului. Turcii urmau să fie folosiți pentru exporturi gorjenești făcute în Rusia într-o perioadă în care rușii puseseră embargou unor produse din Uniunea Europeană, implicit din România. Deși nu a recunoscut implicarea sa în așa ceva, generalul în rezervă Săvoiu este cel arătat de procurori ca fiind cel care intermedia afacerile cu turcii și rușii, străină de aceste afaceri nefiind însă Mădălina Berbecel, o apropiată a lui Marin Condescu, bun prieten cu Toni Greblă. “Ion Bîrcină, împreună cu Sevket Corekci şi cu sprijinul lui Bartolomeu Constantin Săvoiu (cu importante relaţii în mediul oamenilor de afaceri de naţionalitate turcă), a iniţiat mai multe discuţii pentru derularea unor operaţiuni comerciale (export) de cereale, materiale de construcţii şi/sau produse de minerit în Federaţia Rusă şi Republica Moldova”, se arată în documentele din dosarul DNA.

Mădălina Berbecel, legată de Greblă
Conform anchetatorilor, printre firmele ce puteau intermedia asemenea afaceri era SC Romgallia International Commerce & Industrie SRL, deţinută printr-o societate de tip off-shore numită Oriole Management Limited, cu sediul în Insulele Virgine Britanice. “În anturajul grupului se află şi Mădălina Berbecel, care, în cursul lunii iunie 2014, a înfiinţat Întreprinderea Individuală Irina Mădălina Berbecel, existând informaţii că se urmăreşte transferul către această entitate a activităţilor comerciale derulate iniţial pe SC Gardena River SRL. De precizat faptul că Victor Dolghi este asociat la SC Blue Energie Group SRL împreună cu Vladislav Chetrar şi Mihai Prundianu, acesta din urmă fiind un apropiat al lui Bîrcină Ion şi al lui Greblă Toni”, spun anchetatorii, în aceleaşi documente, prezentate ieri de agenția Mediafax.
Gelu Ionescu

1 COMENTARIU

  1. dosarul in care si caragea a avut aceeasi calitate ca si grebla 1024/p/2011, a fost mazilit de parchetul curtii de apel craiova nu s-au facut cercetari cu privire la patrunderea intrun sistem informatic sau violarea corespondentei, santaj. amenintari abuz inserviciu, furt si multe alte dosare care au avut aceasi soarta,.speram ca aceste dosare sa se redeschida. daca sunteti curajosi informati d.n.a .central si rugatil pe dl. volintiru sa nu mai favorizeze infractorul de caragea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here