Judecătorii Tribunalului Gorj, învinşi de colegii lor de instanţă

734

deschidereMagistraţii Tribunalului Gorj, peste 40 la număr, au ripostat şi ei în instanţă la fel ca şi alţi bugetari din judeţul nostru, pentru recuperarea drepturilor salariale care le-au fost ciuntite de Guvernul Boc.

 

Pentru reducerea salariilor cu 25% şi a sporurilor, judecătorii de la instanţa din Târgu-Jiu au acţionat în instanţă Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor Publice şi chiar Tribunalul Gorj, pe litigii de muncă. Demersul colectiv al judecătorilor s-a lovit însă de deciziile colegilor lor de instanţă, care le-au fost însă potrivnice. Magistraţii gorjeni au rămas astfel cu banii nerecuperaţi, atât la Târgu-Jiu cât şi la Craiova magistraţii arătându-se mai puţin sensibili la doleanţele colegilor lor în robă. Printre cei care s-au războit cu cele două ministere se află şi preşedintele Tribunalului Gorj, Florin Encescu.

Sute de dosare privind declararea ilegală a diminuărilor bugetare cu 25% se află pe rolul Tribunalului Gorj. Printre reclamanţi sunt însă atât judecători, chiar ai instanţei în cauză, cât şi angajaţi ai unor instituţii de stat. Cel puţin însă cauza magistraţilor nu a fost soluţionată favorabil de instanţa gorjeană. Efortul judecătorilor trebuie însă consemnat. Astfel, la sfârşitul anului trecut, mai precis în lunile septembrie şi octombrie, magistraţii Tribunalului Gorj, lipsiţi de sprijinul unui sindicat, au decis să facă un demers colectiv în instanţă pentru recuperarea drepturilor ce le-au fost tăiate de Guvernul Boc. În special pentru tăierea salariilor cu 25%, magistraţii de la instanţa din Târgu-Jiu s-au coalizat. Au deschis un dosar şi s-au transformat din magistraţi, în petenţi. Au dat în judecată, cel puţin pe unul dintre dosare, Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor Publice şi chiar propriul loc de muncă, adică Tribunalul Gorj. Demersul lor a fost oprit însă aproape din faşă. Procesul a fost “suspendat în baza Rezoluţiei Preşedintelui Secţiei Civile şi de Proprietate Intelectuală din data de 05.11.2010”. preşedintele Secţiei Civile este magistratul Valentin Bănică, a explicat Encescu.

Grupul nemulţumiţilor

În grupul celor care au decis să îşi facă dreptate apelând la instanţa de judecată s-au aflat aproape toţi magistraţii Tribunalului Gorj. Florin Encescu, preşedintele instanţei a fost unul dintre petenţi, alături de el aflându-se Gheorghe Miruţă, pe atunci încă în funcţie adică vicepreşedinte al Tribunalului Gorj, în prezent pensionat de Traian Băsescu, Şerban Şarapatin, de la Secţia Penală, Vasile Ghimiş, Gheorghe Constantin, Valentin Bănică- preşedintele Secţiei Civile, Niculina Udroiu, Camelia Găburoi, preşedintele Secţiei Penale- Gheorghe Gârcu, Lucia Tomescu, Luminiţa Manţog, vicepreşedintele Tribunalului Gorj- Radu Gheorghe. Printre cei care au trecut dincolo de bară s-au aflat şi Mioara Talianu, Alin Sorin Nicolescu, Ion Marin, Marinela Vlăducu, preşedintele Secţiei Comerciale- Mădălina Lungănoiu, Toma Popescu, Elena Pănoiu, Angela Popescu, Gheorghiţa Eftenoiu, Remus Ionescu, Elena Zamfir, Angela Maria Câlniceanu, Elena Maria Semenescu, Antoaneta Tâlvescu, Veronica Negrulescu, Mariana Becheru, Mariana Grama, Mirela Diaconu, Camelia Bădescu, Nicoliţa Şuvagău, Teofil Boncu, Mihai Pistol, Dumitru Păsărin, Doina Tudose şi preşedintele Secţiei Contencios Administrativ şi fiscal, Ion Stănulescu.

“Nu ne-am pus colegii care au judecat în posturi deosebite”

Preşedintele Tribunalului Gorj, Florin Encescu, a declarat ieri că nu este dezamăgit că au pierdut în propria instanţă procesul privind recuperarea drepturilor băneşti în urma tăierii bugetare cu 25%. Encescu a explicat, elegant, că nici măcar nu i-au luat la rost pe colegii lor de instanţă care le-au dat o soluţie nefavorabilă. “Nu ne-am pus colegii care au judecat în posturi deosebite. Asta în condiţiile în care judecători, colegi de-ai noştri de la alte instanţe din ţară, au avut câştig de cauză pe un dosar similar. Nu am renunţat însă la speranţa ca drepturile noastre să fie respectate”, a declarat preşedintele Encescu.

Şeful Tribunalului Gorj a menţionat, de asemenea, că judecătorii nu au pierdut numai 25% din salariu, ci şi unele dintre sporuri. “Nu primim sporul de doctorat. Era 15% din salariu. Asta în condiţiile în care unii colegi primesc acest spor pentru că mai demult le-a fost adăugat în salariu. Am rămas însă cu sporul de vechime şi cu cel privind lucrul în condiţii deosebite, mă refer la praful pe care suntem obligaţi să îl înghiţim când lucrăm de dosarele din arhivă”, a completat Encescu.

Arhiva neîncăpătoare

Cert este că într-adevăr Tribunalul Gorj are o arhivă care nu mai face faţă numărului mare de dosare înregistrate zilnic la această instanţă. Deja tot demisolul şi o parte din parterul Tribunalului Gorj este ocupat de arhivă şi tot nu mai este loc. Encescu speră să mute însă, în această vară, o parte din arhivă în centrala termică donată de Arhivele Statului Gorj, spaţiul fiind în reamenajare. “În această centrală am putea să mutăm vreo 20.000 de dosare, dar spaţiul nu este finalizat încă. I-am pus însă geamuri, am hidroizolat-o, am branşat-o la curentul electric dar trebuie zugrăvită şi igienizată. Are încă pereţii negri în interior pentru că acolo stăteau oamenii străzii până nu demult, dar sper să o putem finaliza până în vară. Ne-au fost repartizaţi prea puţini bani de la buget pentru astfel de investiţii. Răbdăm deşi ies arhivele peste noi”, a declarat Encescu, care trage astfel un semnal de alarmă legat de spaţiile insuficiente şi banii puţini.

Anamaria Stoica

Magistraţii clujeni, norocoşi

Un grup de 14 judecători ai Tribunalului Cluj au cerut în instanţă, la jumătatea lunii noiembrie 2010, declararea ilegală a diminuărilor bugetare cu 25%. Printre ei s-a aflat şi preşedinta Tribunalului Cluj, Sorina Siserman. “Am dat Ministerul Justiţiei în judecată deoarece, ca orice bugetar, salariul este stabilit de lege, şi este un bun, aşa cum am arătat şi în acţiunea de la dosar”, a declarat, la acea vreme, judecătoarea Camelia Balint. Cauza a fost suspendată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie până pe data de 3 martie 2011.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here