PSD demarează campania „Jos facturile!”. În toate organizațiile județene, social-democrații le vor explica oamenilor avantajele acestui proiect care nu doar blochează pentru şase luni orice scumpire a facturii la energie şi gaze naturale, dar oferă consumatorilor şi o compensaţie pentru majorările de preţ operate deja de furnizori, susține PSD.
„Oricine poate semna şi online pentru susţinerea acestui proiect la următoarea adresă: https://www.psd.ro/plafonare-preturi-energie/. Toate semnăturile strânse vor fi depuse la Parlament, în timpul dezbaterilor asupra proiectului legii inițiate de PSD, pentru a-i convinge pe reprezentanții puterii să voteze pentru întrajutorarea a sute de mii de familii de români”, arată PSD. Social-democraţii transmit că proiectul lor ar fi singura soluţie concretă care ar garanta, până la primăvară, menţinerea facturilor energetice ale tuturor consumatorilor casnici la un nivel suportabil.
„Varianta PSD oferă românilor şansa de a reduce cu până la 43% prețurile la energie faţă de ofertele primite în ultimele săptămâni, prin introducerea preţului mediu al energiei în perioada martie-septembrie. Sloganul acestei campanii, #JosFacturile a fost lansat de o româncă din Diaspora, Codruţa Filip, membru PSD, care a organizat un protest simbolic împotriva creşterii facturilor la energie în faţa Parlamentului European din Strasbourg”, potrivit PSD.
Cum s-ar putea reduce facturile la energie
Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, a spus miercuri, în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind preţurile energiei, că prețul pe care-l plătim la electricitate s-ar reduce cu 10-15%, în medie, dacă certificatele verzi şi contribuţia de cogenerare ar fi plătite din bugetul de stat. „Am putea face acest lucru pentru o perioadă de şase luni, spre exemplu, pentru a vedea cum funcţionează piaţa”, a spus Chiriţă.
ANRE a făcut calcule cât ar însemna acest lucru. „La un consum mediu anual de 50 de TWh, la nivel naţional, efortul bugetar pentru a susţine certificatele verzi ar fi de 3,2 miliarde de lei pe an, iar, pentru contribuţia de cogenerare, un miliard de lei. Deci în total 4,2 miliarde de lei pentru un an. Dacă vom face acest lucru pentru o jumătate de an, este vorba de 2,1 miliarde de lei”, a explicat Chiriţă. În prezent, toţi consumatorii de electricitate plătesc în facturi, separat de preţul energiei, certificatele verzi (pentru producţia de energie regenerabilă) şi contribuţia de cogenerare de înaltă eficiență.
I.I.