Johannis Klaus, la mâna arbitrariului lui Zeus

656
După succesul moţiunii de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR, susţinută puternic de cel mai important partid al opoziţiei, condus de Mircea Geoană, lucrurile ar fi trebuit să intre pe făgaşul normal al unei democraţii normale. Dar ce mai este firesc în aşa-zisa democraţie românească, de Dâmboviţa, încăpută pe mâna dictatorialului preşedinte-jucător Traian Băsescu, ce se crede Zeus.

La căderea Guvernului Boc II, tupeul lui Zeus a mers aşa de departe încât l-a prezentat pe primul ministru Emil Boc drept „curajos”, „cinstit” şi „responsabil”. Asta după ce moţiunea de cenzură atacase în termeni duri atât PDL, cât şi pe preşedintele Traian Băsescu. Iar preşedintele PSD şi al Senatului României, Mircea Geoană se exprimase despre Cabinetul Boc II că a fost „Nelegitim, incompetent economic şi pus pe furat.”, apreciindu-l pe premierul Boc drept „o ghiulea politică” a preşedintelui Traian Băsescu. Preşedintele-jucător şi-a revenit, doar parţial, atunci când la propunerea unui lider PDL de a-l desemna tot pe abia demisul premier să conducă un nou guvern, Traian Băsescu le-a zis-o, de la obraz: „Bă, voi sunteţi nebuni?”
Cert este că PDL merge, în continuare, pe variante murdare. Una dintre variante ar fi prelungirea interimatului şi desemnarea ca nou premier tot a unui membru PDL, iar o nouă respingere de către Parlament a acestuia ar face parte dintr-un scenariu ce ar crea posibilitatea unor alegeri anticipate abia după instalarea noului preşedinte al României. Tactica tragerii de timp le-ar prilejui preşedintelui-jucător şi partidului stat – PDL unele avantaje deloc de neglijat.
Demnă de remarcat este evoluţia extraordinară a preşedintelui PSD, Mircea Geoană, care a preluat frâiele opoziţiei şi s-a întreţinut ieri, la biroul lui de preşedinte al Senatului României cu Johannis Klaus, primarul Sibiului şi agreat de PSD, PNL, UDMR şi grupul parlamentarilor minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară pentru funcţia de prim ministru.
Preocupat de-adevăratelea de soarta ţării, Mircea Geoană îl apreciază pe primarul Sibiului, Johannis Klaus drept „O investiţie bună”, declarând că „În acest moment partidele trebuie să se gândească la depăşirea crizei politice şi organizarea unor alegeri corecte.” După discuţia cu preşedintele PSD, însuşi Johannis Klaus a spus că va accepta postul de premier, în cazul în care va fi nominalizat de preşedintele României doar până la organizarea alegerilor prezidenţiale şi a mai adăugat că nu doreşte un guvern alcătuit pe bază de apartenenţă politică. Johannis Klaus a declarat: „Înclin spre un guvern puţin mai mic, dar nu precum cel care a fost înainte pe o perioadă foarte scurtă”.
La dialogul dintre preşedintele PSD, Mircea Geoană, şi primarul Sibiului, Johannis Klaus au participat mai mulţi lideri ai partidelor care şi-au armonizat acţiunile şi susţin un prim ministru independent. Dintre aceştia, Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, a precizat, între altele, că: „Preşedintele are anumite drepturi, dar şi responsabilităţi, iar acestea trebuie exercitate astfel încât să nu ducă la dictatură”. Adrian Năstase mai susţine că în condiţiile în care Băsescu nu va ţine cont de propunerea celor trei partide pentru desemnarea lui Johannis Klaus ca prim ministru, Parlamentul ar trebui să răspundă „unui eventual arbitrariu al preşedintelui”. Ca un bun şi fin cunoscător al dreptului constituţional, Adrian Năstase mai apreciază că cele trei partide vor solicita o clarificare constituţională din partea Curţii Constituţionale a României (CCR), apreciind că, în fond „Preşedintele mai are 40 de zile de mandat, să le ducă la capăt şi pe urmă să ne lase.” În felul acesta a dezamorsat şi aberaţiile susţinute aiurea de Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, în legătură cu o presupusă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu dorită, chipurile, de PSD.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here