Jiul, perfect pentru rafting

739

Gorjenii şi nu numai, cei pasionaţi de sporturi extreme, pot încerca în această perioadă o partidă de rafting pe Defileul Jiului. Specialiştii spun că traseul canion de rafting de pe Jiu este unul din cele mai spectaculoase din ţară.

Sezonul de rafting pe Defileul Jiului se deschide, de regulă, în luna aprilie şi se poate dura până în prima parte a lunii octombrie, dacă temperaturile de afară se menţin plăcute pentru turişti, iar cum acest lucru este valabil în această perioadă. Prin urmare persoanele care doresc să practice acest sport extrem la un preţ acceptabil au acum această şansă. Activităţile sunt coordonate de ghizi experimentaţi în condiţii de protecţie şi siguranţă.
Specialiştii spun că traseul canion de rafting de pe Jiu este unul din cele mai spectaculoase din ţară. “Râul învolburat curge într-o albie îngustă mărginită deseori de stânci de mai multe zeci de metri. Râul are foarte multe curbe, este plin de stânci pe care trebuie să le ocolim în timp ce ne lovim de valuri care ne udă din cap până în picioare. Pe traseul doi, râul devine mai lat, însă pe nivel de apă crescut valurile sunt uriaşe. În două zile putem încerca amândouă trasee”, se arată pe site-ul de specialitate al celor care organizează partidele de rafting.
rafting 3Totodată Sorin Sanda, fost campion național la alpinism și inițiatorul programului “Transilvania Adventure” a precizat: “Râul Jiu este cel mai tehnic curs de apă din România în ceea ce privește practicarea raftingului. Râul are porțiuni cu ape învolburate, de diverse grade de dificultate, iar turiștii care aleg această formă de deconectare de la stresul zilnic sunt de-a dreptul încântați. Anul acesta am avut un sezon bun pentru că a plouat mult și a fost apă pe Jiu. Am avut mulți turiști de la companii multinaționale, dar au revenit și o parte dintre împătimiții raftingului, pentru care am pregătit combinații noi, ce au inclus tiroliene și canioning”.

rafting pe defileuGrade diferite de dificultate
Cu un traseu în lungime de 35 de kilometri, pe care se află nu mai puţin de 80 de cascade în care viteza apei poate ajunge şi la 40 de kilometri la oră. Pe râul Jiu sunt trei tronsoane cu grade diferite de dificultate pe care se poate practica raftingul. Primul tronson este și cel mai dificil, iar acesta începe imediat după podul de la ieșirea din orașul Aninoasa, în zona unei amenajări energetice. Se continuă apoi pe lângă mănăstirea Lainici, cu un al doilea tronson, şi se încheie cu un al treilea tronson, în zona localității Sadu, din județul Gorj.
Defileul Jiului reprezintă unul dintre cele mai căutate locuri din România pentru practicarea raftingului, un sport extrem, de echipă, care începe să strângă din ce în ce mai mulţi adepţi.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here