Jianu, membru în Directoratul CEO, bun de plată

2190

Gigel Jianu, fostul primar de Motru, în prezent membru în Directoratul CEO, are o imputare din partea primăriei municipiului în valoare de 426.384 de lei, la care se adaugă suma de 120.283 de lei, accesorii legale, reprezentând prejudiciu adus patrimoniului local al UAT Motru. Mai exact, odată cu preluarea mandatului, în 2016, Primăria Motru avea facturi de achitat pentru lucrări, alei și trotuare, în zona Micro 2 a orașului, lucrări efectuate de o firmă din Craiova. Jianu a mers pe mâna fostei angajate a primăriei, Angela Văduva, dar și a altor funcționari, și s-a încăpățânat să nu plătească facturile emise de această firmă, sub pretextul că erau lucrări efectuate pe timpul fostului primar Dorin Hanu.

Firma a acționat în instanță primăria, în timpul mandatului lui Jianu, obținând în instanță penalități și dobânzi de 426.384 de lei, facturi pe care, într-un final, Jianu le-a plătit și mai mult, pentru aceste facturi a mai venit și o factură de accesorii de peste 120.000 de lei, care a fost plătită de primărie. Odată cu Controlul Curții de Conturi din 2019, s-a constatat că cele 546.384 de lei sunt prejudiciu adus Primăriei Motru și trebuie recuperate de la persoanele vinovate. Apropiata lui Jianu, Angela Văduva, în toată perioada în care (30 de zile de la emiterea deciziei Curții de Conturi) avea posibilitatea să impute persoanelor vinovate această sumă. Nu a făcut asta, timpul a trecut, iar toată răspunderea a rămas în sarcina ordonatorului principal de credite de la aceea vreme.
Practic, funcționării primăriei au scăpat de răspundere, fapta fiind prescrisă, dar primarul trebuie să achite prejudiciul. La instanța din Târgu-Jiu, Jianu a avut câștig de cauză dar, în urma apelului, instanța de la Craiova a dat spre rejudecare. Practic, Gigel Jianu a rămas singurul vinovat, funcționarii responsabili scăpând de posibila plată a acestui prejudiciu, prevalându-se de prescrierea faptei, adică au trecut trei ani. Trebuia, de asemenea, că Jianu să fi luat măsuri de la constatarea pagubei, în 30 de zile, dar nu a făcut asta, motiv pentru care a rămas singurul culpabil în cauza respectivă. Paguba constatată este preexistentă începerii mandatului noului primar Jianu Gigel, fiind constatată prin actele de control întocmite de Curtea de Conturi în anul 2019, că atare, termenul de decădere de 30 de zile curge de la acel moment și nu de la unul ulterior. Jianu i-a părut rău de funcționara publică dar a picat el în capcana acesteia, salariata fiind o susținătoare a edilului la acel moment. Cu siguranță liberalul nu a știut ce îi pregătește salariata și angajații vinovați. Fostul lider PNL de la Motru are însă bani necesari să achite prejudiciul urmare a salariului uriaș încasat la CEO.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here