Jianu a pierdut la Curtea de Apel! Este așteptat la casieria Primăriei Motru cu 31.500 de lei

3024

Fostul primar Gigel Jianu este obligat de instanță, printr-o sentință definitivă, la plata sumei de 31.500 de lei către Primăria Motru.

Liberalul Gigel Jianu a pierdut astăzi, la Curtea de Apel Craiova, procesul deschis de Primăria Motru împotriva sa, în urma controlului dispus, cu ani în urmă, de Curtea de Conturi Gorj. De altfel, măsura de recuperare a banilor, bătuți în cuie de instanță, de la fostul primar, a fost dispusă încă din 2019. Banii respectivi au fost, de altfel, plătiți deja de Primăria Motru pentru o executare pusă pe UAT de un executor judecătoresc. Asta deoarece UAT-ul nu a plătit studiul de fezabilitate ce privea turbogeneratorul norvegian, un mecanism pe care fostul primar de Motru dorea să îl patenteze, în timpul mandatului său, în municipiu.

De altfel, pentru acest turbogenerator, Jianu s-a deplasat mai multe zile în Norvegia de unde a transmis cetățenilor că va aduce acasă această invenție menită să ardă deșeurile municipale și să producă energie electrică. Pentru studiul de fezabilitate necesar acestei investiții s-au plătit însă câteva miliarde de lei, bani publici, fără ca UAT-ul să aibă bani prevăzuți în buget.

A semnat ca primaru’

Contractul a fost semnat în Norvegia de primarul pe atunci în exercițiu, fără acordul CL, iar suma pe care ar fi trebuit să o plătească primăria depășea câteva milioane de euro. Este vorba de bugetul pe un an al primăriei, proiectul având o cofinanțare de 50 la sută din partea instituției publice.

Pentru că nu s-au plătit la timp miliardele pentru studiul de fezabilitate, la înțelegere cu firma care a făcut acest studiu, primăria din Motru a fost executată. Instituția a fost nevoită să plătească astfel, pe lângă banii pe studiu și 23.000 de lei onorariul executorului, pentru care s-au calculat penalități de peste 7000 de lei.

Azi, Curtea de Apel Craiova a făcut însă dreptate stabilind clar că primăria a fost prejudiciată de fostul primar. Sentința CA Craiova este definitivă, instanță dând câștig de cauză Primăriei Motru. Instanța îl obligă astfel pe Jianu să plătească primăriei 31.547 de lei, din propriul buzunar, suma ce reprezintă cheltuielile de executare și accesoriile de întârziere. De altfel, nu este un secret că Jianu s-a plimbat destul în mandatul său de edil prin Norvegia, Bulgaria, la Sinaia, Brașov, Cluj, Arad, Oradea, pregătind chiar o excursie de zece zile în Franța, cu funcționării agreați din UAT, dacă câștiga al doilea mandat de primar.

Numai deplasarea în Norvegia a costat primăria în 2018, 140.000 de lei, asta pentru că Jianu a vizitat atunci o instalație de biogaz parafând o investiție pe care nu avea cum să o pună în practică.

Jianu va fi executat silit!

Acum Primăria Motru îl va executa pe edil dacă nu plătește singur, la casieria unității, banii respectivi, putând chiar să îi pună sechestru pe noul bolid achiziționat cu un an în urmă. Se știe că, Gigel Jianu a plătit aproximativ 30.000 de euro pe această mașină, deoarece a dorit să aibă pe noul autoturism toate dotările posibile, așteptând chiar luni de zile până când mașina dorită a ieșit full din fabrică.

Are balta pește..

Reamintim că liberalul Jianu a fost, în baza carnetului de partid, o lungă perioadă în conducerea CE Oltenia, în Directorat, unde încasa, lunar, în jur de 25.000 de lei. Acum lucrează tot la sediul executiv al companiei având o funcție de conducere astfel nu va fi o problema pentru aceasta să achite banii datorați UAT Motru, suma fiind parafată de instanța de judecată.

Se știe, de asemenea, că, Jianu a fost responsabil pe partea de minerit, în Directorat, în momentul în care la Jilț Sud a avut loc accidentul mortal, cu trei victime, unul dintre morți fiind chiar din Motru. După omul decedat au rămas doi copii care trăiesc acum fără tată. Pe Jianu nu l-a întrebat însă nimeni ce măsuri a luat pentru a evita un astfel de dezastru.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here